Nieuwsberichten

Terugblik op het AgroCleantech event 4 december 2017

Afgelopen vrijdag 1 december vond in Poperinge het 5de AgroCleantech event plaats. Dit event is een organisatie van Agreon en wil land- en tuinbouwers kennis laten maken met recent ontwikkelde innovaties toepasbaar in de brede land- en tuinbouwsector.

lees meer
Beursbezoek Agritechnica onder de loep 20 november 2017

Op 17 november vertrokken we vanuit België met een autobus richting Hannover om de dag erop ’s werelds grootste landbouwmechanisatiebeurs Agritechnica te bezoeken of toch de belangrijkste bezienswaardigheden gezien de omvang van de beursvloer.

lees meer
Nieuwe innovaties op vijfde AgroCleantech event 19 november 2017

Op vrijdagnamiddag 1 december 2017 gaat in Poperinge voor de vijfde keer het AgroCleantech-event door. Dat is een evenement van Agreon, een cluster van en voor kmo’s die schone technologie ontwikkelen voor de land- en tuinbouw. Een negental kmo’s krijgen de kans om hun meest recente innovatie toe te lichten aan de hand van een presentatie of demo van hun nieuwe techniek, installatie of machine. Ook een landbouwer en een onderzoeksinstelling krijgen het woord.  

lees meer
Oordeelkundige irrigatie dankzij Internet of Things 14 november 2017

Door gebruik te maken van ‘Internet of Things’ is het mogelijk om het waterverbruik in de land- en tuinbouw te verminderen. Wanneer een reeks van bestaande data worden gecombineerd via een rekenkundig model, dan kan een landbouwer een gefundeerde beslissing nemen over de nood aan extra irrigatie en de benodigde hoeveelheid water voor een gewas. 

lees meer
Intelligent groendak tegen klimaatverandering 9 november 2017

De KU Leuven en het Franse bedrijf vegetal i.D. installeren het eerste intelligent groendak in België. Afhankelijk van de weersvoorspelling wordt regenwater in het dak opgeslagen of afgevoerd naar de riolering. Door die gecontroleerde afvoer kan wateroverlast voorkomen worden bij intense regenbuien. De opzet van het project is om steden weerbaarder te maken tegen klimaatverandering.

lees meer
Automatisch schoffelen tussen planten mogelijk dankzij cameratechniek 3 november 2017


Onderzoekers van Wageningen University & Research businessunit Glastuinbouw hebben automatische schoffelmachines ontwikkeld waarmee naast in de rij, ook tussen de planten in de rij geschoffeld kan worden. De experts hebben hierbij gewerkt aan de herkenning van de planten met behulp van camerabeelden. De beheersing van de onkruiddruk is daarmee sterk verbeterd.

lees meer
Agritechnica legt focus op slimme technologie, wat minder op ronkend staal 23 oktober 2017

’s Werelds grootste landbouwmechanisatiebeurs Agritechnica staat weer voor de deur. De beurs staat dit jaar in het teken van het thema “Groene toekomst – slimme technologie.” Naast de gebruikelijke aandacht voor ronkend staal is tijdens deze editie veel aandacht voor technologie die helpt om de machines slimmer in te zetten.

lees meer
Hoe data uit de tractor en drones je opbrengst verhogen 19 oktober 2017

Precisielandbouwtechnologie staat niet stil, ook niet bij Case IH. Om te tonen dat hun technologie echt werkt, volgden ze een aardappelveld op PotatoEurope op en maken ze graag hun resultaten bekend. Hun motto op PotatoEurope dit jaar was dan ook treffend ‘de link tussen de landbouwer en de velddata’.

lees meer
Rijden tractoren binnenkort op zelfgemaakte brandstof? 6 oktober 2017

Op de Amerikaanse Farm Progress Show, zeg maar de Werktuigendagen uit Oudenaarde in het groot, heeft constructeur New Holland een nieuwe versie van zijn methaangastractor voorgesteld. Behalve de brandstof is ook het design erg vooruitstrevend.

lees meer
Britten laten graanveld oogsten met robots 3 oktober 2017

De Britse Harper Adams University meldt trots dat ze met robots zomergraan teelden zonder dat er een mens aan te pas kwam. Het project kreeg de toepasselijke naam ‘Hands Free Hectare’, en dient vooral om van te leren. Mogelijk brengt de toekomst niet steeds grotere en zwaardere machines, maar een vloot kleinere en autonoom werkende tractoren en oogstmachines die onder toezicht staan van de landbouwer. 

lees meer