Nieuwsberichten

Rijden tractoren binnenkort op zelfgemaakte brandstof? 6 oktober 2017

Op de Amerikaanse Farm Progress Show, zeg maar de Werktuigendagen uit Oudenaarde in het groot, heeft constructeur New Holland een nieuwe versie van zijn methaangastractor voorgesteld. Behalve de brandstof is ook het design erg vooruitstrevend.

lees meer
Britten laten graanveld oogsten met robots 3 oktober 2017

De Britse Harper Adams University meldt trots dat ze met robots zomergraan teelden zonder dat er een mens aan te pas kwam. Het project kreeg de toepasselijke naam ‘Hands Free Hectare’, en dient vooral om van te leren. Mogelijk brengt de toekomst niet steeds grotere en zwaardere machines, maar een vloot kleinere en autonoom werkende tractoren en oogstmachines die onder toezicht staan van de landbouwer. 

lees meer
Precisielandbouw past minerale meststof als gegoten 28 september 2017

Op de site van EuroChem heeft BELFertil, de Belgisch-Luxemburgse minerale meststoffenvereniging, zijn tiende verjaardag gevierd. Die plaats is niet toevallig: 50 jaar geleden rolden op deze voormalige BASF-site de eerste meststoffenkorrels van de band. Vandaag is het met 2,3 miljoen ton meststoffen per jaar de grootste productiesite van het land. De sector ziet voor zichzelf een belangrijke rol weggelegd in de evolutie naar een duurzame precisielandbouw.  

lees meer
Innovatiefonds beloont vier innovaties. 25 september 2017

Het Innovatiefonds voor telers heeft de winnende innovaties van het voorjaar 2017 bekendgemaakt. De aanmoedigingsprijzen gingen naar vier Nederlandse telers met innovatieve ideeën.

lees meer
Rendabele monovergisting 22 september 2017

Bedrijf Encon Clean Energy wil zich onderscheiden op de mestvergistingsmarkt. Met hun monovergister hebben ze niet alleen een nieuw werkingsprincipe, ook een ander operationeel gedeelte.

lees meer
Innovatie Awards uitgereikt tijdens Potato Europe 2017. 15 september 2017

Uit een recordaantal van 26 ingediende innovaties werden op PotatoEurope 2017 in Emmeloord de winnende inzendingen bekendgemaakt.

lees meer
Plukrobot voor aardbeien klaar voor de toekomst 8 september 2017

Het Leuvense technologiebedrijf Octinion heeft een plukrobot ontwikkeld voor aardbeien die het tekort aan menselijke plukkers moet opvangen. “Het grote voordeel is zijn flexibiliteit, hij kan ook 's nachts werken”, aldus oprichter Tom Coen. “Hij herkent beter ziektes die op de vrucht zitten. En hij kan voorspellen na hoeveel dagen de niet-rijpe aardbeien plukklaar zijn.” De robot zal 100.000 à 150.000 euro kosten, schrijft De Tijd. 

lees meer
Magneten erkend als wapen tegen drift 28 augustus 2017

Door spuitvloeistof een magnetische lading te geven gaat het driftpercentage omlaag. Dat is de kern van het systeem van MagGrow. Installeren kan op iedere bestaande of nieuwe spuitmachine. Besparing op middel is een tweede, ook niet onbelangrijk, effect dat geld en het milieu spaart. 

lees meer
Extra melkrobotkoeling wint prijs Boerderij ForFarmers Innovatiefonds 27 augustus 2017

Via het Innovatiefonds stimuleren vakblad Boerderij en ForFarmers agrarische ondernemers om hun ideeën uit te voeren en hun kennis te delen. Half augustus heeft een onafhankelijke jury de ingezonden ideeën beoordeeld. Marcel Brookhuis, melkveehouder in Haren (Dld) won een aanmoedigingsprijs (1.000 euro) voor zijn innovatie "melkrobotkoeling". Volgens de jury een prima idee, toepasbaar voor melkveebedrijven met een vergelijkbare situatie: een melkrobot op (grote) afstand van de melktank met voorkoeler. 

lees meer
Laag warmteverbruik in serre mogelijk door terugwinning latente warmte 22 augustus 2017

Ontvochtigen van een kas door ventilatie kost voor een tomatenteelt al gauw 8-10 m3/m2.jaar aardgas om de ontstane warmteverliezen weer te compenseren. Uit de studie van Wageningen University & Research in opdracht van Kas als Energiebron, blijkt dat er verschillende methoden voorhanden zijn of nog ontwikkeld kunnen worden om daarop te besparen.

lees meer