Nieuwsberichten

Terugblik op AgriFood 4.0: aan de slag met innovatie 11 mei 2018

Smart Digital Farming. Dat is geen science fiction! Data kunnen jou als land- of tuinbouwer helpen om onderbouwde beslissingen te nemen. Vul je stielkennis aan met cijfers om zo de marge voor fouten te minimaliseren. ‘Meten is weten’ is nu meer dan ooit de realiteit. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Tijdens het AgriFood 4.0 ontdekten deelnemers concrete voorbeelden van innovatieve technologie die vandaag al in werking is, zowel op het veld als in de dierlijke sector. Ook Agreon-lid Crodeon presenteerde het potentieel van het ‘Internet of Things’ in de landbouwsector.

lees meer
Radioactief water zuiveren met bierafval 7 mei 2018

Graanresten die overblijven na het bierbrouwen kun je gebruiken om zware metalen en zelfs radioactieve stoffen uit (zee)water te filteren. Sara Vanderheyden van de Universiteit van Hasselt heeft een verbeterde versie van actieve kool ontwikkeld op basis van bierafval. De onderzoekster is erin geslaagd om van een restproduct een zeer waardevol product te maken. Uit 100 kilo graanafval kan ze ongeveer 2.000 liter water zuiveren.

 

lees meer
Witziekte bij aardbeien bestrijden met UV-licht 4 mei 2018

Het Interreg-project ‘UV-robot’ wil UV-licht inzetten om witziekte bij aardbeien te bestrijden. Uit testresultaten blijkt dat UV-licht een goed alternatief is voor chemische en biologische producten. Een zelfrijdende UV-robot zal de aardbeien van Proefcentrum Hoogstraten belichten. Na een proefperiode kunnen ze hun ervaringen met tuinbouwers delen.

lees meer
IDEA-project ziet toekomst in algen als grondstof 30 april 2018

Algen groeien snel op een kleine benodigde landoppervlakte. Ze hebben potentieel als (hernieuwbare) grondstof, maar de teelt, productie, verwerking, stockage en commercialisering staan nog niet op punt. Onderzoekers en ondernemers uit België, Nederland, Frankrijk slaan de handen in elkaar en willen met het Interreg-project IDEA voor een doorbraak zorgen.  

lees meer
Eerste asperge-robot ter wereld 23 april 2018

De eerste selectieve asperge-oogstrobot ter wereld is afgeleverd aan de nieuwe eigenaar, een Franse aspergeteler. De robot heet Spartan en is ontwikkeld door de Nederlandse start-up Cerescon in samenwerking met Nederlandse en Duitse aspergetelers.

lees meer
Zoektocht naar nieuwe ideeën rond welzijn van rundvee 20 april 2018

‘Care4Cattle’ is een initiatief van Bayer en de World Farmers Organisation (WFO). Ze zoeken innoverende initiatieven voor melk-en vleesvee. Het moeten praktische projecten zijn die het welzijn van de dieren kunnen verbeteren. De ideeën kunnen van veehouders, dierenartsen, onderzoekers of studenten komen.

lees meer
App verlicht de opvolging van aardappelteelt en andere gewassen 13 april 2018

De applicatie watchITgrow is al bekend bij 400 aardappeltelers in Vlaanderen en Wallonië. Dankzij een schaduwkaart kan men de teelt nu nog beter opvolgen. Het laat de telers toe om variabel te poten in functie van de lichtinval op het gewas. Vanaf de zomer kan watchITgrow ingeschakeld worden voor de teeltopvolging van andere akkerbouwgewassen en openluchtgroenten.

lees meer
Robots telen volledig autonoom 50ha maïs 11 april 2018

De Frans-Belgische Ausy Group en Franse start-up AgreenCulture laten robots volledig autonoom 50ha maïs telen. Ze ontwikkelden meerdere robots op wielen met hefwerktuigen om de nodige werken uit te voeren. Een laadstation voor zaad en kunstmest werd op het land geïnstalleerd.

lees meer
Landbouwer staat centraal in het DataHub voor Agrofood-project 3 april 2018

Het DataHub-project wil de voordelen van het uitwisselen van data onder landbouwers en de aanverwante industrie aantonen. Dit wordt gedemonstreerd aan de hand van cases in de Vlaamse melkveehouderij. ILVO zal de hub ontwikkelen, samen met het Innovatief Bedrijvennetwerk Smart Digital Farming (SDF) en zes bedrijven en landbouworganisaties (AVEVE, Boerenbond, CRV, DGZ, Innovatiesteunpunt, Milcobel).

lees meer
Innoverende roostervloer 29 maart 2018

Swaans Beton uit Heeze, Nederland, heeft een innovatieve FlexiFlor beluchtingsrooster ontwikkeld voor bewaarplaatsen van aardappelen, uien en graan. De randen van traditionele betonroosters brokkelen snel af. Met de nieuwe FlexiFlor is dit probleem verholpen.

lees meer