Nieuwsberichten

Internet of Water, een draadloos waterbeheersysteem 12 juli 2018

Dankzij meer dan 1.000 energiezuinige en draadloze sensoren, kan de waterkwaliteit van bodem-, grond- en oppervlaktewater en gezuiverd rioolwater opgevolgd worden. Hiermee kan de waterkwaliteit en -kwantiteit permanent en in real-time bekeken en aangestuurd worden. Vlaanderen kan zich zo beter wapenen tegen de groeiende dreiging van wateroverlast, waterschaarste en waterverontreiniging. 

lees meer
19 innovatieve landbouwprojecten goedgekeurd 3 juli 2018

Minister Schauvliege keurde 19 van de 24 ingediende projecten voor innovatie in de landbouw goed. Er wordt 2,65 miljoen euro steun voorzien. De geselecteerde projecten omvatten zeer diverse thema’s, zoals dierenwelzijn, automatisering, duurzame energie, emissiereductie, duurzaam watergebruik, arbeidsefficiëntie en -kwaliteit, enz. 

lees meer
Smart Farming in de stal 25 juni 2018

Er zijn veel ontwikkelingen bij de ‘slimme technologieën’ in de stal. Een van de bedrijven die zich hiervoor inzet is het Nederlandse Proagrica. Zij werken vooral op het creëren en delen van data doorheen de voedselketen.

lees meer
Kwaliteit van nieuwe graanvariƫteiten bestuderen met drones 22 juni 2018

Sinds november vorig jaar samen werken Aveve en VITO samen om de kwaliteit van nieuwe graanvariëteiten sneller en betrouwbaarder te bepalen via drones. Aveve geeft landbouwers bij de volgende aankoop van zaaigraan de garantie dat de aangeboden variëteiten de beste selectie heeft doorstaan.

lees meer
Quick-Win-project rond het gebruik van Augmented Reality 14 juni 2018

Dewulf nv uit Roeselare, DAE Studios uit Kortrijk en IT-specialist Cronos werken samen rond een nieuw innovatief project. Ze krijgen van POM West-Vlaanderen financiële steun om hun innovatieve technologie te testen op haalbaarheid en schaalbaarheid. 

lees meer
Onkruid bestrijden met elektriciteit 13 juni 2018

Chemische middelen verliezen aan populariteit. Er wordt volop gezocht naar niet-chemische alternatieven zoals elektrofysisch wieden. Zasso hoopt volgend jaar een machine op de markt te brengen die met stroom onkruid tot en met de wortel aanpakt.

lees meer
Toptechniek bij nieuwe smalspoortractor 7 juni 2018

De Same-Deutz-Fahr group stelt hun nieuwe smalspoortractor met vermogens van 88 tot 113 pk én een traploze transmissie. De uitrusting van de nieuwe smalspoor is een luxe-compacttrekker.

lees meer
Moderne technologie bij biologische landbouw 4 juni 2018

Lieven Delanote is adviseur bij de dienst biologische productie van Inagro in Beitem. Hij geeft een overzicht wat de mechanisatie in bio biedt, en denkt na over de toekomst. 

lees meer
CropSar kan ook op bewolkte dagen gewasgegevens verzamelen 1 juni 2018

De Cropsar beeldverwerking maakt onderdeel uit van de watchITgrow-toepassing. Met deze nieuwe technologie kan je ook op bewolkte dagen gewasgegevens verzamelen en zo de groei en gezondheid van het gewas beter opvolgen. 

lees meer
Zijn elektrische tractoren de toekomst? 30 mei 2018

Sommige landbouwvoertuigen kunnen al elektrisch rijden. Zullen alle tractoren dit in de toekomst kunnen of blijft het een ingenieursdroom? 

lees meer