Nieuwsberichten

Vlaamse inzending wint Ivan Tolpe mestverwerkingsprijs 11 februari 2019

Tim Keysers, uitbater van de biogasinstallatie Arbio, heeft met zijn project NPirriK de Ivan Tolpe Prijs gewonnen. NPirriK is een innovatieve opeenvolging van nabewerkingen op het digestaat. Het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking wil met deze uitreiking  de ontwikkeling van innovatieve mestverwerkingstechnieken ondersteunen en tegelijk een eerbetoon brengen aan Ivan Tolpe, de pionier en innovator in de Vlaamse mestverwerkingssector.

lees meer
Octinion lanceert 's werelds eerste aardbeiplukrobot 8 februari 2019

Agreon-lid Octinion stelde haar autonome aardbeiplukrobot voor tijdens de vakbeurs Fruit Logistica in Berlijn. Na vijf jaar is het Leuvense bedrijf erin geslaagd ’s werelds eerste aardbeiplukrobot op de markt te brengen. Een ware revolutie voor een sector waar tot hiertoe bijna alles met de hand gebeurt.

lees meer
Wordt elektrocutie de nieuwe onkruidbestrijder? 1 februari 2019

Het gebruik van glyfosaat staat onder druk. De zoektocht naar alternatieven voor chemische onkruidbestijding is in volle gang. Technieken met hete lucht of heet water, schuim of infraroodstraling zijn in vele vormen en maten geprobeerd, maar je zou onkruid ook kunnen electrocuteren. De Duitse firma Zasso ontwikkelde een machine die 4.000 tot 7.000 volt door de planten jaagt.

lees meer
Octinion Agriculture vestigt zich in Roeselare 25 januari 2019

Op donderdag 17 januari 2019 werd de nieuwe vestiging van Octinion Agriculture in de Spanjestraat te Roeselare feestelijk geopend door burgemeester Kris Declercq. Met deze dochterinfrastructuur wil het Leuvense, familiale moederbedrijf Octinion zich dicht bij de eindgebruiker, in het hart van het West-Vlaamse agrovoedingscomplex vestigen.  

lees meer
Aantal kmo's in Belgiƫ groeit gestaag 23 januari 2019

België wordt stilaan een land van ondernemers want het aantal kmo's blijft toenemen. Dat blijkt uit het nieuwste kmo-rapport over 2017 van Unizo, UCM en Graydon. In Vlaanderen kwamen er 19.143 kmo's bij. Dat is een stijging van 3,1%, de hoogste netto-groei in Vlaanderen in de afgelopen 10 jaar.

lees meer
Mestverwerkingssector op zoek naar sensor die troebelheid van vloeibaar effluent kan meten 22 januari 2019

Om het mestverwerkingsproces te optimaliseren is VCM op zoek naar bedrijven die sensoren kunnen ontwikkelen om de graad van troebelheid van een dikke vloeistof te meten.

lees meer
Financiƫle steun voor innovatie in de landbouw 21 januari 2019

Tot 31 maart kunnen landbouwers VLIF-projectsteun aanvragen voor innovaties in de landbouw. Er is 8,5 miljoen euro beschikbaar. Daarnaast kunnen bedrijven uit de agrovoedingssector tot 15 maart een aanvraag indienen bij het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF). Er is vier miljoen euro beschikbaar voor investeringen die de duurzaamheid van de agrovoedingsketen versterken. Binnenkort starten er ook negen demonstratieprojecten rond duurzame land- en tuinbouw. De invulling van deze projecten is al bepaald.

lees meer
Succesvolle editie Agriflanders 2019 18 januari 2019

Agriflanders zit er weer op. Op de groepsstand van Agreon kon je terecht bij vijf innovatieve kmo’s. Agriton, Vermeulen Construct, Agoplan, Lauwers en Crodeon Technologies stonden je te woord met hun oplossing voor de uitdagingen op jouw bedrijf. Lees in dit nieuwsbericht het verslag van het beursweekend.

lees meer
West-Vlaanderen zet in op innovatie in voeding 13 december 2018

Via een ‘Novel Food Platform’ willen Flanders’ FOOD en POM West-Vlaanderen kmo’s uit de voedingsindustrie ondersteunen om nieuwe producten te ontwikkelen. Ze kunnen op dit platform terecht met vragen over de complexe Europese wetgeving inzake nieuwe voedingswaren die sinds begin dit jaar van kracht is. Dit initiatief wordt eerst uitgerold in West-Vlaanderen, daarna volgen andere provincies. 

lees meer
Variabele kaliumbemesting dankzij sensortechnologie? 3 december 2018

Een goede kaliumbemesting hangt nauw samen met de kwaliteit en gezondheid van aardappelen. Zo is er minder kans op stootblauw - een blauwe verkleuring van de knol door een te ruwe behandeling bij het rooien of inschuren – na een goed gedoseerde kaliumbemesting. UGent werkt aan een sensortechnologie die een mogelijke oplossing kan bieden voor variabele kaliumbemesting. De sensoren zouden snel, eenvoudig en zeer precies het kaliumgehalte in de bodem kunnen bepalen. 

lees meer