Nieuwsberichten

Inagro's eerste ervaring met een autonome veldrobot 13 augustus 2021

Heel wat sectoren in de land- en tuinbouw zijn sterk afhankelijk van (seizoens)arbeid. Die arbeid invullen vormt naar beschikbaarheid en kostprijs een steeds grotere uitdaging. Sterk evoluerende digitalisatie en automatisatie kunnen een oplossing bieden. Zo wint mechanische onkruidbestrijding meer en meer aan belang nu het gebruik van chemische middelen vaker onder druk staat. Deze repetitieve taak verlichten door veldrobots in te zetten, is een uitdaging. Inagro wil graag ervaring opdoen om telers gericht te kunnen adviseren. Op de biohoeve legden ze daarom dit jaar enkele teelten aan met de mogelijkheid om te schoffelen met de Dino-robot van het merk Naïo Technologies.

lees meer
Minder sproeistoffen en meer opbrengst dankzij intelligente onkruidspuitmachine 12 juli 2021

ILVO, UGent, IMEC, Proximus, Robovision, Exobotic, Flanders’Food en het Innovatiesteunpunt werken samen aan plaatsspecifieke onkruidbestrijding. Tijdens een demo vloog een drone zonder piloot over een veld en stuurde de beelden direct door via een 5G-antenne naar de cloud. Getrainde algoritmes detecteerden op die beelden onmiddellijk de onkruidposities op het maïsveld.

lees meer
XPower elektrische onkruidbestrijder 5 juli 2021

Case IH – Steyr verkocht in België de eerste XPower XPU machine om onkruid elektrisch te gaan bestrijden. Het bovengrondse deel van de plant vangt de elektrische stroom op, en er is een systemische werking waardoor de plant vernietigt wordt tot in de wortel. Meer technische details lees je in dit nieuwsbericht.

lees meer
Nieuwe hennepoogstmachine van Hyler en Bosch 30 juni 2021

Hennep is de laatste jaren bezig aan een sterke opmars. Dat is goed nieuws voor vlas- en henneptelers maar ook voor leveranciers van oogstmachines en verwerkingsmachines voor vezels. Hyler uit Wielsbeke wil samen met Bosch Rexroth de allereerste industriële oogstmachine voor industriële hennep ontwikkelen.

lees meer
Nieuwe functionaliteiten voor Taakkaart.be 14 juni 2021

Taakkaart.be is een precisielandbouwplatform van Vantage-Agrometius. Twee jaar na de lancering zijn er al meer dan 4.500 gebruikers en meer dan 10.000 taakkaarten gecreëerd. De mogelijkheden breiden alsmaar uit. Een overzichtje… 

lees meer
Ingro wil met automatische koolplantmachine 4 plantjes per seconde planten 1 juni 2021

Ingro, een coöperatie van 800 actieve groentetelers voor de industrie, kocht een Agriplanter voor de bloem- en spruitkolenteelt. De bedoeling is om jaarlijks op verschillende locaties van aangesloten leden 320 ha te planten. Op die manier kunnen ze 2.500 à 3.000 arbeidsuren uitsparen.

lees meer
Nieuwe subsidies voor vernieuwing in de landbouw 10 maart 2021

Van 15 maart tot en met 30 april 2021 kunnen landbouwers VLIF-steun aanvragen. Dit jaar is er speciale aandacht voor economische relance na de coronacrisis. De Vlaamse overheid geeft subsidies aan projecten die vernieuwend zijn op vlak van productie, verwerking en afzet. Er is ook een oproep voor Europese Innovatiepartnerschappen (EIP). Hier ligt de focus op innovatieve verdienmodellen en welbevinden van de landbouwer.

lees meer
Drone maakt oogstvoorspelling 12 februari 2021

Flanders Make ontwikkelde samen met het Proefcentrum Fruit een drone die de oogst kan voorspellen door het aantal bloemen en vruchten te tellen. De oogstvoorspelling is cruciaal voor landbouwers om afspraken te maken met afnemers en om de oogstarbeid in te schatten. 

lees meer
Flexibiliteit en maatwerk zijn de sterktes van VDW Constructie 10 februari 2021

In een interview met Landbouwleven vertellen de zaakvoerder van VDW Constructie uit het Oost-Vlaamse Waarschoot hoe ze in 40 jaar gegroeid zijn en hoe ze kijken naar de toekomst. De constructeur heeft een ruim gamma aan machines die de handenarbeid op het boerenerf kunnen automatiseren. Denk aan uitkuilers, voerverdelers, instrooiers, mestmixers, siloverdelers, aardappel- en bietenreinigers.

lees meer
Crodeon Technologies haalt 600.000 euro op voor de verdere ontwikkeling van hun bedrijf 21 januari 2021

De Vlaamse producent van intelligente monitoringssystemen voor landbouw, industrie en onderzoek is lid van het KMO-netwerk van Agreon. Met de Crodeon Reporter mikken ze op de Europese markt. Het toestel verzamelt info van de meest uiteenlopende sensoren en stuurt die door om processen beter te monitoren. Denk aan irrigatiesturing, temperatuurmeting, niveaus van watertanks meten…

lees meer