Nieuwsberichten

AgROBOfood stelt 2.650.000 euro beschikbaar voor agri-foodsector 11 maart 2020

AgROBOfood is een netwerk van 49 digitale innovatiehubs in Europa. Via innovatieve experimenten willen ze robotica in de agri-foodsector stimuleren. Ondernemers met een idee rond digitale transformatie kunnen tot 31 mei deelnemen. Er is tot 500.000 euro beschikbaar per voorstel.

lees meer
Lanceer jouw idee en krijg tot 60.000 euro bedrijfssteun 9 maart 2020

Ben je een kmo in de voedings- en technologiesector? En broed je op een innovatief idee rond smart sensorsystemen en/of procesdata? Dan kom je in aanmerking voor een S3FOOD voucher! Hoe je kans maakt op maximum 60.000 euro bedrijfssteun lees je hier.

lees meer
5,5 miljoen euro voor innovatie in land- en tuinbouw 5 maart 2020

Tussen 1 maart en eind april kan je als landbouwer een aanvraag indienen voor steun bij een innovatief idee rond circulaire economie. Als een project geselecteerd wordt, kan de landbouwer rekenen op 40 procent steun voor de investering.

lees meer
Minister Crevits op bezoek bij CNH Industrial 27 februari 2020

Vlaams minister van Landbouw, Werk en Innovatie Hilde Crevits maakte tijdens een bezoek kennis met de innovaties van CNH Industrial in Zedelgem. Ze kreeg onder andere uitleg over de assemblagelijn van de gloednieuwe High Density Big Baler, een nieuwe balenpers.

lees meer
Vantage Agrometius en Agrovision slaan de handen in elkaar 13 januari 2020

Teeltregistratie, gewasbeschermingsadvies en precisielandbouw bij elkaar brengen. Dit moet meer kansen, inzicht en gemak brengen voor de teler. Vantage Agrometius en AgroVision willen deze, nu nog redelijk gescheiden werelden, bij elkaar brengen via een strategische samenwerking.

lees meer
Doe mee aan de idee├źnwedstrijd voor innoverende land- en tuinbouwers! 7 januari 2020

Maak ruimte voor innovatie. Dat is het thema van de twaalfde innovatiecampagne van het Innovatiesteunpunt. Vijf land- of tuinbouwers met een vernieuwend project of idee kunnen 5.000 euro en begeleiding winnen.

lees meer
Microklimaatsensor tegen schimmels in fruit 27 december 2019

In de fruitteeltsector zijn ziektes en plagen, maar ook de werking van bestrijdingsmiddelen, sterk afhankelijk van het microklimaat dat heerst in de onmiddellijke omgeving van het blad of de vrucht. Om dit microklimaat te kunnen meten, ontwikkelde de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent een gloednieuwe microklimaatsensor. De 3D-geprinte sensor meet de luchttemperatuur en luchtvochtigheid binnen en buiten de grenslaag van het blad of de vrucht. 

 

lees meer
Stakeholders brainstormen over automatisatie in de groenteteelt 20 december 2019

De tweede Open-Lab-Dag van Fabriek voor de Toekomst ‘Machinebouw & Mechatronica’ in Kortrijk zit er weer op. Stakeholders uit de vollegrondsgroenteteelt kregen een rondleiding bij de virtuele verwerkingslijn en de KUKA-robot in het demonstratielabo. Kan automatisatie de manuele arbeid bij de oogst van groente vervangen? Er volgde een brainstorm om de wensen en knelpunten bij dit thema in kaart te brengen. Fabriek voor de Toekomst ‘Machinebouw & Mechatronica’ gaat verder aan de slag om snel antwoorden te bieden.

lees meer
Weldra kunstmestproductie uit dierlijke mest? 29 november 2019
Kunstmest uit dierlijk mest, het klinkt paradoxaal. Toch heeft nieuw onderzoek aangetoond dat mestoverschotten uit de melkveehouderij kunnen verwerkt worden tot kunstmest die de traditionele kunstmest kunnen vervangen. Met deze techniek zouden melkveehouders hun CO2-voetafdruk met 3 tot 20 procent kunnen verkleinen, de ammoniakuitstoot tot 45 procent. Dit kan een belangrijke stap betekenen richting de circulaire landbouw.
lees meer
3D-technologie helpt melkveehouders bij opsporing zieke koeien 15 november 2019

Om melkkoeien tijdig te kunnen behandelen, is het voor de melkveehouders belangrijk om de zieke koeien zo snel als mogelijk op te sporen. Daartoe ontwikkelde men aan Wageningen University & Research (WUR) een geautomatiseerd 3D-systeem waarmee melkkoeien gemonitord kunnen worden.

lees meer