Nieuwsberichten

Sensorsysteem moet broeikasgassen in stallen reduceren 15 mei 2020

ILVO werkt mee aan de uitbouw van OTICE, een goedkoop sensorsysteem dat landbouwers een simpel overzicht moet geven van het binnenklimaat in hun stallen. De timing van juiste staltechnieken, zoals ventilatie, mestmanagement of voeding, zijn cruciaal om de uitstoot van broeikasgassen in de landbouwsector te verminderen.

lees meer
Machine voor automatische plaatsing en wegname antiworteldoek 23 maart 2020

Gedurende twee jaar vormden een aantal kleinfruittelers een operationele groep. Ze werkten samen met Agreon, Inagro en Innovatiesteunpunt aan de automatisatie van een antiworteldoek als onkruidbeheersing bij kleinfruit en groente. Constructeur Agrocro Machinery liet DETO een machine bouwen die antiworteldoek kan uitrollen. DETO ontwikkelde ook een pennenschieter om het doek tegen de stam van kleinfruit vast te schieten én apparatuur om het doek na de oogst terug weg te nemen.

lees meer
AgROBOfood stelt 2.650.000 euro beschikbaar voor agri-foodsector 11 maart 2020

AgROBOfood is een netwerk van 49 digitale innovatiehubs in Europa. Via innovatieve experimenten willen ze robotica in de agri-foodsector stimuleren. Ondernemers met een idee rond digitale transformatie kunnen tot 31 mei deelnemen. Er is tot 500.000 euro beschikbaar per voorstel.

lees meer
Lanceer jouw idee en krijg tot 60.000 euro bedrijfssteun 9 maart 2020

Ben je een kmo in de voedings- en technologiesector? En broed je op een innovatief idee rond smart sensorsystemen en/of procesdata? Dan kom je in aanmerking voor een S3FOOD voucher! Hoe je kans maakt op maximum 60.000 euro bedrijfssteun lees je hier.

lees meer
5,5 miljoen euro voor innovatie in land- en tuinbouw 5 maart 2020

Tussen 1 maart en eind april kan je als landbouwer een aanvraag indienen voor steun bij een innovatief idee rond circulaire economie. Als een project geselecteerd wordt, kan de landbouwer rekenen op 40 procent steun voor de investering.

lees meer
Minister Crevits op bezoek bij CNH Industrial 27 februari 2020

Vlaams minister van Landbouw, Werk en Innovatie Hilde Crevits maakte tijdens een bezoek kennis met de innovaties van CNH Industrial in Zedelgem. Ze kreeg onder andere uitleg over de assemblagelijn van de gloednieuwe High Density Big Baler, een nieuwe balenpers.

lees meer
Vantage Agrometius en Agrovision slaan de handen in elkaar 13 januari 2020

Teeltregistratie, gewasbeschermingsadvies en precisielandbouw bij elkaar brengen. Dit moet meer kansen, inzicht en gemak brengen voor de teler. Vantage Agrometius en AgroVision willen deze, nu nog redelijk gescheiden werelden, bij elkaar brengen via een strategische samenwerking.

lees meer
Doe mee aan de idee├źnwedstrijd voor innoverende land- en tuinbouwers! 7 januari 2020

Maak ruimte voor innovatie. Dat is het thema van de twaalfde innovatiecampagne van het Innovatiesteunpunt. Vijf land- of tuinbouwers met een vernieuwend project of idee kunnen 5.000 euro en begeleiding winnen.

lees meer
Microklimaatsensor tegen schimmels in fruit 27 december 2019

In de fruitteeltsector zijn ziektes en plagen, maar ook de werking van bestrijdingsmiddelen, sterk afhankelijk van het microklimaat dat heerst in de onmiddellijke omgeving van het blad of de vrucht. Om dit microklimaat te kunnen meten, ontwikkelde de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent een gloednieuwe microklimaatsensor. De 3D-geprinte sensor meet de luchttemperatuur en luchtvochtigheid binnen en buiten de grenslaag van het blad of de vrucht. 

 

lees meer
Stakeholders brainstormen over automatisatie in de groenteteelt 20 december 2019

De tweede Open-Lab-Dag van Fabriek voor de Toekomst ‘Machinebouw & Mechatronica’ in Kortrijk zit er weer op. Stakeholders uit de vollegrondsgroenteteelt kregen een rondleiding bij de virtuele verwerkingslijn en de KUKA-robot in het demonstratielabo. Kan automatisatie de manuele arbeid bij de oogst van groente vervangen? Er volgde een brainstorm om de wensen en knelpunten bij dit thema in kaart te brengen. Fabriek voor de Toekomst ‘Machinebouw & Mechatronica’ gaat verder aan de slag om snel antwoorden te bieden.

lees meer