Nieuwsberichten

Aangepaste machines sluiten de kringloop voor spuiwater 17 mei 2019

Spuiwater afkomstig van chemische luchtwassers is in Vlaanderen erkend als kunstmestvervanger voor stikstof en zwavel en leent zich uitstekend om teelten als bijvoorbeeld maïs te bemesten. Toch zijn parameters als een hoge zuurtegraad een risico voor zowel verbranding van het gewas als corrosie van de bemestingsmachines. Moderne technologie kan hier een uitkomst bieden.

lees meer
Drijvende boerderij 'Floating Farm' ontvangt eerste koeien 15 mei 2019

In het Nederlandse Rotterdam rees enkele jaren terug het idee om een drijvende boerderij te bouwen. Onlangs namen de eerste 32 koeien hun intrek in de nieuwe stal van deze opmerkelijke boerderij.

lees meer
Mechanisatietrends in de landbouw 18 april 2019

Fedagrim bracht een economisch dossier uit met cijfers van 2018. Aan de verkoopcijfers van toeleveranciers en landbouwmachines, gebouwen en staluitrusting kunnen we trends afleiden: smart farming, schaalvergroting en specialisering. 

lees meer
Kmo's krijgen vlotter toegang tot kennis van hogescholen 9 april 2019

Dankzij een nieuw platform blijft de kennis van Vlaamse hogescholen niet ongebruikt in de kast liggen. De kennisdeling met bedrijven is complementair met VLAIO-instrumenten zoals de kmo-portefeuille.

lees meer
Kunstmest uit as 5 april 2019

Meststoffenfabrikant ICL opende een fabriek in Amsterdam waar fosfaathoudende kunstmest wordt gemaakt uit afvalstromen zoals verbrandingsassen van rioolslib en beendermeel.  ICL wil niet afhankelijk blijven van de slinkende voorraad delfstoffen in de bodem. Daarom schakelt het bedrijf over op alternatieve bronnen.

lees meer
Seizoenarbeiders vervangen door onbemande tractors in fruitplantages 3 april 2019

Het project Autofruit zal twee zelfrijdende platformen ontwikkelen die verschillende handelingen in de appel- en perenteelt automatiseren. Tegelijkertijd worden data voor de fruitteler verzameld. Dit zou het werk voor de fruitteler enorm verlichten.

lees meer
Vlaamse inzending wint Ivan Tolpe mestverwerkingsprijs 11 februari 2019

Tim Keysers, uitbater van de biogasinstallatie Arbio, heeft met zijn project NPirriK de Ivan Tolpe Prijs gewonnen. NPirriK is een innovatieve opeenvolging van nabewerkingen op het digestaat. Het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking wil met deze uitreiking  de ontwikkeling van innovatieve mestverwerkingstechnieken ondersteunen en tegelijk een eerbetoon brengen aan Ivan Tolpe, de pionier en innovator in de Vlaamse mestverwerkingssector.

lees meer
Octinion lanceert 's werelds eerste aardbeiplukrobot 8 februari 2019

Agreon-lid Octinion stelde haar autonome aardbeiplukrobot voor tijdens de vakbeurs Fruit Logistica in Berlijn. Na vijf jaar is het Leuvense bedrijf erin geslaagd ’s werelds eerste aardbeiplukrobot op de markt te brengen. Een ware revolutie voor een sector waar tot hiertoe bijna alles met de hand gebeurt.

lees meer
Wordt elektrocutie de nieuwe onkruidbestrijder? 1 februari 2019

Het gebruik van glyfosaat staat onder druk. De zoektocht naar alternatieven voor chemische onkruidbestijding is in volle gang. Technieken met hete lucht of heet water, schuim of infraroodstraling zijn in vele vormen en maten geprobeerd, maar je zou onkruid ook kunnen electrocuteren. De Duitse firma Zasso ontwikkelde een machine die 4.000 tot 7.000 volt door de planten jaagt.

lees meer
Octinion Agriculture vestigt zich in Roeselare 25 januari 2019

Op donderdag 17 januari 2019 werd de nieuwe vestiging van Octinion Agriculture in de Spanjestraat te Roeselare feestelijk geopend door burgemeester Kris Declercq. Met deze dochterinfrastructuur wil het Leuvense, familiale moederbedrijf Octinion zich dicht bij de eindgebruiker, in het hart van het West-Vlaamse agrovoedingscomplex vestigen.  

lees meer