Nieuwsberichten

AVR presenteert wagenrooier die zowel in-lijn als in verstek kan werken 29 augustus 2018

Lynx van AVR is een nieuwe tweerijige rooier die zowel in-lijn als in verstek kan rooien en die volledig hydraulisch aangedreven is. Dankzij enkele doordachte technieken kan het rooien nog soepeler verlopen.

lees meer
Smarter Farming technieken voor de aardappelteelt 16 augustus 2018

Er komen meer en meer hightechsystemen en datatechnologie op de markt die landbouwbedrijven informatie geven over hun perceel. Veel landbouwers zien door de bomen het bos niet meer. Vaak hangt er aan deze nieuwe technologieën een stevig prijskaartje aan vast. PCA testte een aantal Smarter Farming technieken voor de aardappelteelt en zet de mogelijkheden op een rijtje.

lees meer
Tomatenstress meten met draadloze sensoren 6 augustus 2018

Nergens ter wereld worden zoveel tomaten gekweekt als in Vlaanderen en Nederland. We zijn koploper in glastuinbouw met hoogtechnologische en extreem efficiënte serres. Maar het kan altijd beter, daarom investeert Europa 1,7 miljoen euro in het GROW! -project. Op dit moment worden in Hoogstraten proefserres uitgerust met draadloze sensornetwerken om stress bij tomaten te meten.

lees meer
Constructeurs van land- en tuinbouwmachines wapenen zich voor de toekomst 31 juli 2018

Met de uitrol van de fabriek van de toekomst ‘Machinebouw & Mechatronica’ in West-Vlaanderen, kan de agromechatronicasector meeproeven van enkele mooie initiatieven onder begeleiding van Agreon. 

lees meer
Verhelderend lesmoment rond nieuwe COP-wetgeving 24 juli 2018

Een nieuwe Europese kaderverordening stelt dat een nieuw voertuig bij homologatie moet voldoen aan bepaalde technische eisen vastgesteld door een technische dienst. Bovendien hebben fabrikanten van dergelijke voertuigen een COP-erkenning nodig. Wat houdt dat precies in? Tijdens een lesmoment kwamen constructeurs hun licht opsteken.

lees meer
"Factory 4.0", een uniek aanbod voor constructeurs 22 juli 2018

Sirris, het collectief centrum van de technologische industrie zette een innovatietraject op, genaamd “Factory 4.0”.  Constructeurs van land- en tuinbouwmachines kregen begeleiding rond slimmer produceren en nieuwe productietechnologieën.

lees meer
Belgische kmo's zijn de beste in innovatief samenwerken 16 juli 2018

Op het innovatiescorebord van de Europese Commissie staat België op de eerste plaats bij 'netwerken en samenwerking'. Belgische kmo’s beschikken over veel innovatiemogelijkheden omdat ze hun kennis delen met andere bedrijven of kenniscentra. 

lees meer
Internet of Water, een draadloos waterbeheersysteem 12 juli 2018

Dankzij meer dan 1.000 energiezuinige en draadloze sensoren, kan de waterkwaliteit van bodem-, grond- en oppervlaktewater en gezuiverd rioolwater opgevolgd worden. Hiermee kan de waterkwaliteit en -kwantiteit permanent en in real-time bekeken en aangestuurd worden. Vlaanderen kan zich zo beter wapenen tegen de groeiende dreiging van wateroverlast, waterschaarste en waterverontreiniging. 

lees meer
19 innovatieve landbouwprojecten goedgekeurd 3 juli 2018

Minister Schauvliege keurde 19 van de 24 ingediende projecten voor innovatie in de landbouw goed. Er wordt 2,65 miljoen euro steun voorzien. De geselecteerde projecten omvatten zeer diverse thema’s, zoals dierenwelzijn, automatisering, duurzame energie, emissiereductie, duurzaam watergebruik, arbeidsefficiëntie en -kwaliteit, enz. 

lees meer
Smart Farming in de stal 25 juni 2018

Er zijn veel ontwikkelingen bij de ‘slimme technologieën’ in de stal. Een van de bedrijven die zich hiervoor inzet is het Nederlandse Proagrica. Zij werken vooral op het creëren en delen van data doorheen de voedselketen.

lees meer