Nieuwsberichten

Studiedag Valbran presenteert resultaten van onderzoek naar duurzaam geproduceerde surfactanten 12 november 2019

Op 7 november 2019 presenteerde het team van het Interregproject Valbran (valorisatie van tarwezemelen) op een studiedag te Gent de eerste onderzoeksresultaten voor een groep van bijna 100 deelnemers, voornamelijk vertegenwoordigers van bedrijven uit het grensoverschrijdend gebied (Vlaanderen, Wallonië, Grand Est en Hauts-de-France).

Gekende producenten en gebruikers van oppervlakte-actieve stoffen zoals Ecover, Seppic en Sopura hebben al een grote belangstelling getoond voor de ontwikkelde moleculen.

lees meer
Machinebouw & mechatronicalabs te Brugge geopend 4 juni 2019

Eind mei openden in Brugge de innovatielabs 'The Ultimate Machine' en 'The Ultimate Factory' van KU Leuven Campus Brugge hun deuren voor het grote publiek. In deze Machinebouw & Mechatronicalabs kunnen bedrijven nieuwe technologieën rond Industry 4.0 uittesten.

lees meer
Aangepaste machines sluiten de kringloop voor spuiwater 17 mei 2019

Spuiwater afkomstig van chemische luchtwassers is in Vlaanderen erkend als kunstmestvervanger voor stikstof en zwavel en leent zich uitstekend om teelten als bijvoorbeeld maïs te bemesten. Toch zijn parameters als een hoge zuurtegraad een risico voor zowel verbranding van het gewas als corrosie van de bemestingsmachines. Moderne technologie kan hier een uitkomst bieden.

lees meer
Drijvende boerderij 'Floating Farm' ontvangt eerste koeien 15 mei 2019

In het Nederlandse Rotterdam rees enkele jaren terug het idee om een drijvende boerderij te bouwen. Onlangs namen de eerste 32 koeien hun intrek in de nieuwe stal van deze opmerkelijke boerderij.

lees meer
Mechanisatietrends in de landbouw 18 april 2019

Fedagrim bracht een economisch dossier uit met cijfers van 2018. Aan de verkoopcijfers van toeleveranciers en landbouwmachines, gebouwen en staluitrusting kunnen we trends afleiden: smart farming, schaalvergroting en specialisering. 

lees meer
Kmo's krijgen vlotter toegang tot kennis van hogescholen 9 april 2019

Dankzij een nieuw platform blijft de kennis van Vlaamse hogescholen niet ongebruikt in de kast liggen. De kennisdeling met bedrijven is complementair met VLAIO-instrumenten zoals de kmo-portefeuille.

lees meer
Kunstmest uit as 5 april 2019

Meststoffenfabrikant ICL opende een fabriek in Amsterdam waar fosfaathoudende kunstmest wordt gemaakt uit afvalstromen zoals verbrandingsassen van rioolslib en beendermeel.  ICL wil niet afhankelijk blijven van de slinkende voorraad delfstoffen in de bodem. Daarom schakelt het bedrijf over op alternatieve bronnen.

lees meer
Seizoenarbeiders vervangen door onbemande tractors in fruitplantages 3 april 2019

Het project Autofruit zal twee zelfrijdende platformen ontwikkelen die verschillende handelingen in de appel- en perenteelt automatiseren. Tegelijkertijd worden data voor de fruitteler verzameld. Dit zou het werk voor de fruitteler enorm verlichten.

lees meer
Vlaamse inzending wint Ivan Tolpe mestverwerkingsprijs 11 februari 2019

Tim Keysers, uitbater van de biogasinstallatie Arbio, heeft met zijn project NPirriK de Ivan Tolpe Prijs gewonnen. NPirriK is een innovatieve opeenvolging van nabewerkingen op het digestaat. Het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking wil met deze uitreiking  de ontwikkeling van innovatieve mestverwerkingstechnieken ondersteunen en tegelijk een eerbetoon brengen aan Ivan Tolpe, de pionier en innovator in de Vlaamse mestverwerkingssector.

lees meer
Octinion lanceert 's werelds eerste aardbeiplukrobot 8 februari 2019

Agreon-lid Octinion stelde haar autonome aardbeiplukrobot voor tijdens de vakbeurs Fruit Logistica in Berlijn. Na vijf jaar is het Leuvense bedrijf erin geslaagd ’s werelds eerste aardbeiplukrobot op de markt te brengen. Een ware revolutie voor een sector waar tot hiertoe bijna alles met de hand gebeurt.

lees meer