Nieuwsberichten

Moderne technologie bij biologische landbouw 4 juni 2018

Lieven Delanote is adviseur bij de dienst biologische productie van Inagro in Beitem. Hij geeft een overzicht wat de mechanisatie in bio biedt, en denkt na over de toekomst. 

lees meer
CropSar kan ook op bewolkte dagen gewasgegevens verzamelen 1 juni 2018

De Cropsar beeldverwerking maakt onderdeel uit van de watchITgrow-toepassing. Met deze nieuwe technologie kan je ook op bewolkte dagen gewasgegevens verzamelen en zo de groei en gezondheid van het gewas beter opvolgen. 

lees meer
Zijn elektrische tractoren de toekomst? 30 mei 2018

Sommige landbouwvoertuigen kunnen al elektrisch rijden. Zullen alle tractoren dit in de toekomst kunnen of blijft het een ingenieursdroom? 

lees meer
Terugblik op AgriFood 4.0: aan de slag met innovatie 11 mei 2018

Smart Digital Farming. Dat is geen science fiction! Data kunnen jou als land- of tuinbouwer helpen om onderbouwde beslissingen te nemen. Vul je stielkennis aan met cijfers om zo de marge voor fouten te minimaliseren. ‘Meten is weten’ is nu meer dan ooit de realiteit. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Tijdens het AgriFood 4.0 ontdekten deelnemers concrete voorbeelden van innovatieve technologie die vandaag al in werking is, zowel op het veld als in de dierlijke sector. Ook Agreon-lid Crodeon presenteerde het potentieel van het ‘Internet of Things’ in de landbouwsector.

lees meer
Radioactief water zuiveren met bierafval 7 mei 2018

Graanresten die overblijven na het bierbrouwen kun je gebruiken om zware metalen en zelfs radioactieve stoffen uit (zee)water te filteren. Sara Vanderheyden van de Universiteit van Hasselt heeft een verbeterde versie van actieve kool ontwikkeld op basis van bierafval. De onderzoekster is erin geslaagd om van een restproduct een zeer waardevol product te maken. Uit 100 kilo graanafval kan ze ongeveer 2.000 liter water zuiveren.

 

lees meer
Witziekte bij aardbeien bestrijden met UV-licht 4 mei 2018

Het Interreg-project ‘UV-robot’ wil UV-licht inzetten om witziekte bij aardbeien te bestrijden. Uit testresultaten blijkt dat UV-licht een goed alternatief is voor chemische en biologische producten. Een zelfrijdende UV-robot zal de aardbeien van Proefcentrum Hoogstraten belichten. Na een proefperiode kunnen ze hun ervaringen met tuinbouwers delen.

lees meer
IDEA-project ziet toekomst in algen als grondstof 30 april 2018

Algen groeien snel op een kleine benodigde landoppervlakte. Ze hebben potentieel als (hernieuwbare) grondstof, maar de teelt, productie, verwerking, stockage en commercialisering staan nog niet op punt. Onderzoekers en ondernemers uit België, Nederland, Frankrijk slaan de handen in elkaar en willen met het Interreg-project IDEA voor een doorbraak zorgen.  

lees meer
Eerste asperge-robot ter wereld 23 april 2018

De eerste selectieve asperge-oogstrobot ter wereld is afgeleverd aan de nieuwe eigenaar, een Franse aspergeteler. De robot heet Spartan en is ontwikkeld door de Nederlandse start-up Cerescon in samenwerking met Nederlandse en Duitse aspergetelers.

lees meer
Zoektocht naar nieuwe idee├źn rond welzijn van rundvee 20 april 2018

‘Care4Cattle’ is een initiatief van Bayer en de World Farmers Organisation (WFO). Ze zoeken innoverende initiatieven voor melk-en vleesvee. Het moeten praktische projecten zijn die het welzijn van de dieren kunnen verbeteren. De ideeën kunnen van veehouders, dierenartsen, onderzoekers of studenten komen.

lees meer
App verlicht de opvolging van aardappelteelt en andere gewassen 13 april 2018

De applicatie watchITgrow is al bekend bij 400 aardappeltelers in Vlaanderen en Wallonië. Dankzij een schaduwkaart kan men de teelt nu nog beter opvolgen. Het laat de telers toe om variabel te poten in functie van de lichtinval op het gewas. Vanaf de zomer kan watchITgrow ingeschakeld worden voor de teeltopvolging van andere akkerbouwgewassen en openluchtgroenten.

lees meer