Nieuwsberichten

Robots telen volledig autonoom 50ha maïs 11 april 2018

De Frans-Belgische Ausy Group en Franse start-up AgreenCulture laten robots volledig autonoom 50ha maïs telen. Ze ontwikkelden meerdere robots op wielen met hefwerktuigen om de nodige werken uit te voeren. Een laadstation voor zaad en kunstmest werd op het land geïnstalleerd.

lees meer
Landbouwer staat centraal in het DataHub voor Agrofood-project 3 april 2018

Het DataHub-project wil de voordelen van het uitwisselen van data onder landbouwers en de aanverwante industrie aantonen. Dit wordt gedemonstreerd aan de hand van cases in de Vlaamse melkveehouderij. ILVO zal de hub ontwikkelen, samen met het Innovatief Bedrijvennetwerk Smart Digital Farming (SDF) en zes bedrijven en landbouworganisaties (AVEVE, Boerenbond, CRV, DGZ, Innovatiesteunpunt, Milcobel).

lees meer
Innoverende roostervloer 29 maart 2018

Swaans Beton uit Heeze, Nederland, heeft een innovatieve FlexiFlor beluchtingsrooster ontwikkeld voor bewaarplaatsen van aardappelen, uien en graan. De randen van traditionele betonroosters brokkelen snel af. Met de nieuwe FlexiFlor is dit probleem verholpen.

lees meer
Data verzamelen via dronebeelden in opmars 15 maart 2018

Landbouwbedrijven worden groter waardoor de bedrijfsleider vaak tijd te kort heeft om zijn teelten op te volgen. De oplossing komt letterlijk aangevlogen in de vorm van een drone. Van de 200 dronepiloten die aangesloten zijn bij clusterorganisatie EUKA bieden er een aantal hun diensten aan in de landbouw. Ook de onderzoeksinstellingen zijn er mee bezig. 

lees meer
Pcfruit breidt bemestingstool uit naar andere teelten 13 maart 2018

Proefcentrum Fruitteelt breidt de EVA-app uit. Dit is een applicatie die het mogelijk maakt teeltgegevens te registreren en een bespuiting met gewasbeschermingsmiddelen correct uit te voeren. Sinds kort kan elke gebruiker per perceel en op bedrijfsniveau zien hoeveel hij reeds heeft bemest en hoeveel stikstof en fosfor hij wettelijk nog mag toedienen. Op termijn kan dit uitkomst bieden voor landbouwers die de balanssimulator van de Mestbank missen.

lees meer
Europees innovatieproject IoF2020 9 maart 2018

Vertegenwoordigers uit de Vlaamse agrofoodsectoren zijn begin maart op uitnodiging van ILVO meegereisd naar de Europese stakeholdersmeeting van het Europese Horizon2020 innovatieproject IoF2020. Agreon-lid Crodeon Technologies werkt mee aan dit innovatieve project. IoF staat voor Internet of Farm and Food, naar analogie met IoT (Internet of Things). 

lees meer
Record aan West-Vlaamse bedrijfsinvesteringen 6 maart 2018

Het cijfer van de bedrijfsinvesteringen van alle West-Vlaamse ondernemingen in West-Vlaanderen steeg in 2016 naar een historisch record van 3,77 miljard euro, een stijging van ruim 10 procent in vergelijking met 2015. Dit is het hoogste investeringsbedrag in de jongste 10 jaar en vermoedelijk ook in de hele economische historiek van de provincie, zo klinkt het. In die lijst zijn ook bedrijven uit het agrovoedingscomplex terug te vinden, zoals aardappelverwerker Agristo.  

lees meer
Met NestBorn worden kippen voortaan in de stal geboren 26 februari 2018

Belgabroed, Vervaeke-Belavi en van Hulst stellen als allereerste licentiehouders het NestBorn-systeem voor. NestBorn staat voor meer dierenwelzijn, een snellere toegang tot voeder, water en licht, en een gezonder kuiken, waardoor het antibioticagebruik omlaag kan. Ook belangrijk: de pluimveehouder hoeft niet te investeren in nieuwe infrastructuur. Er lopen momenteel proeven op een 35-tal bedrijven in België, Nederland en Duitsland.

lees meer
Vlaanderen heeft grote interesse in precisielandbouw 22 februari 2018

57 procent van de Vlaamse land- en tuinbouwers past zelf of via een loonwerker precisielandbouwtechnieken toe op zijn bedrijf, of zal dat zeer waarschijnlijk doen binnen een termijn van vijf jaar. In de akkerbouw, varkens- en pluimveesector en melkvee gaat het zelfs om meer dan twee op drie landbouwers. Dat blijkt uit een enquête waaraan ruim 500 bedrijfsleiders van het Landbouwmonitoringsnetwerk deelnamen. 

lees meer
UGent bouwt in Kortrijk nieuw onderzoekscentrum rond verwerking van groenten: VEG-i-TEC 12 februari 2018

Op 8 februari 2018 gaf Universiteit Gent campus Kortrijk het officiële startschot voor VEG-i-TEC. Dat is een nieuw te bouwen onderzoeks- en expertisecentrum rond de verwerking van groenten en aardappelen. Het lanceringsevenement lokte heel wat belangstelling uit de voedingssector en verwelkomde ook Vlaams Minister-president Geert Bourgeois, Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne, Gedeputeerde Jean de Bethune en Rik Van de Walle, Rector van de Universiteit Gent.

lees meer