Nieuwsberichten

Loonwerk in de 21ste eeuw 6 februari 2018

Eind 2017 vond het Nationaal Congres van de beroepsvereniging van de loonwerkers ‘Landbouw-service’ plaats. Het thema van deze editie luidde: ‘Loonwerk in de 21ste eeuw’. Het grote thema op het congres was ‘de generatiewissel’ met als doel om loonwerkers bij te staan in het voorbereiden van de bedrijfsoverdracht.

lees meer
Financiƫle steun voor Vlaamse pionier-boeren 31 januari 2018

Minister Joke Schauvliege wil samen met het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) de innovatieve ideeën van pionier-boeren een duwtje in de rug geven. Aanvullend op de gewone investeringssteun maakt zij 6,5 miljoen euro vrij voor een nieuwe oproep voor innovatieve projecten. Eerdere oproepen prikkelden creatieve geesten tot de kweek van soldatenvliegen op mest, de ontwikkeling van een tomatenkroket en het voederen van gefermenteerd groenteafval aan varkens. 

lees meer
Het weer nauwgezet opvolgen met driedelig weerstation 15 januari 2018

Het weer heeft een grote impact op de werkplanning van een land- of tuinbouwer. Zeker op gebied van gewasbescherming spelen de weersomstandigheden een grote rol. Bedrijf Isagri lanceert het Météus gamma van weerstations en pluviometers die onderling verbonden zijn. Hiermee zijn de data accurater en beter op te volgen.

lees meer
Breng een bezoek aan de stand van Agreon op Agro-Expo 8 januari 2018

Agreon is opnieuw aanwezig met een groepsstand van kmo’s op de beurs Agro Expo, de internationale vakbeurs voor landbouw, tuinbouw en veeteelt. In dit nieuwsbericht ontdek je wie de aanwezige bedrijven op de groepsstand zijn.

lees meer
Snel en goedkoop strooibeeld kunstmest bepalen 5 januari 2018

Tijdens Agribex werd een nieuwe dienstverlening van het ILVO voorgesteld. Het landbouwonderzoeksinstituut staat al in voor de (verplichte) keuring van spuittoestellen en biedt vanaf 2018 een (vrijwillige) keuring van meststoffenstrooiers aan. Met behulp van een verduisterde cabine, 3D camera’s en software wordt het werkelijke strooibeeld inclusief de eventuele afwijkingen uitgerekend met 98 procent zekerheid. 

lees meer
Terugblik op het AgroCleantech event 4 december 2017

Afgelopen vrijdag 1 december vond in Poperinge het 5de AgroCleantech event plaats. Dit event is een organisatie van Agreon en wil land- en tuinbouwers kennis laten maken met recent ontwikkelde innovaties toepasbaar in de brede land- en tuinbouwsector.

lees meer
Beursbezoek Agritechnica onder de loep 20 november 2017

Op 17 november vertrokken we vanuit België met een autobus richting Hannover om de dag erop ’s werelds grootste landbouwmechanisatiebeurs Agritechnica te bezoeken of toch de belangrijkste bezienswaardigheden gezien de omvang van de beursvloer.

lees meer
Nieuwe innovaties op vijfde AgroCleantech event 19 november 2017

Op vrijdagnamiddag 1 december 2017 gaat in Poperinge voor de vijfde keer het AgroCleantech-event door. Dat is een evenement van Agreon, een cluster van en voor kmo’s die schone technologie ontwikkelen voor de land- en tuinbouw. Een negental kmo’s krijgen de kans om hun meest recente innovatie toe te lichten aan de hand van een presentatie of demo van hun nieuwe techniek, installatie of machine. Ook een landbouwer en een onderzoeksinstelling krijgen het woord.  

lees meer
Oordeelkundige irrigatie dankzij Internet of Things 14 november 2017

Door gebruik te maken van ‘Internet of Things’ is het mogelijk om het waterverbruik in de land- en tuinbouw te verminderen. Wanneer een reeks van bestaande data worden gecombineerd via een rekenkundig model, dan kan een landbouwer een gefundeerde beslissing nemen over de nood aan extra irrigatie en de benodigde hoeveelheid water voor een gewas. 

lees meer
Intelligent groendak tegen klimaatverandering 9 november 2017

De KU Leuven en het Franse bedrijf vegetal i.D. installeren het eerste intelligent groendak in België. Afhankelijk van de weersvoorspelling wordt regenwater in het dak opgeslagen of afgevoerd naar de riolering. Door die gecontroleerde afvoer kan wateroverlast voorkomen worden bij intense regenbuien. De opzet van het project is om steden weerbaarder te maken tegen klimaatverandering.

lees meer