Nieuwsberichten

Urban crops opent grootste verticale boerderij

16 februari 2016

 

Het West-Vlaamse bedrijf Urban Crops heeft een nieuwe zogenaamde verticale boerderij geopend, een soort indoorboerderij waarbij groenten in verschillende lagen geteeld worden. Minister-president Geert Bourgeois woonde de opening bij. Het gaat om een pilootinstallatie waarmee de start-up klanten wil overtuigen van de mogelijkheden om binnen een stedelijke context groenten te telen.

Het idee van deze geautomatiseerde indoorboerderij komt van Maarten Vandercruys. “80 procent van het beschikbare landbouwareaal wereldwijd is reeds in gebruik, terwijl de wereldbevolking fors toeneemt”, zo redeneert hij. “Het verzekeren van de voedselbevoorrading wordt met andere woorden cruciaal.” Stadslandbouw en verticale boerderijen kunnen volgens de ondernemer een belangrijk deel van de oplossing vormen.

 

Geautomatiseerde indoor groenteteelt

Vandercruys ontwikkelde een ontwerp waarbij hij groenten teelt in opeengestapelde bakken. Samen met ondernemer Frederic Bulcaen werd gezocht naar een rendabel model. Dat resulteerde eerst in een schaalmodel in een grote container, maar groeide uit tot een geautomatiseerd model waarbij bakken waarin groenten geteeld worden in acht etages op elkaar worden gestapeld. Op die manier kunnen groenten het hele jaar rond geteeld worden onder kunstlicht, ontwikkelen de plantjes zich sneller en wordt heel wat ruimte en water uitgespaard.

Deze installatie kan overal geïnstalleerd worden. "Ik zie bijvoorbeeld mogelijkheden op plaatsen waar er voedsel- en waterschaarste is", aldus minister-president Geert Bourgeois, die al droomde van installaties op Mars. Urban Crops wil het concept voort verbeteren en potentiële klanten overtuigen van de rendabiliteit en de mogelijkheden van de installatie. Onder meer sterrenrestaurant Hertog Jan toonde al interesse om het hele jaar rond verse kruiden te kunnen telen en ook Belgocatering blijkt gecharmeerd.

 

Bron: Vilt

terug naar overzicht