Nieuwsberichten

Avantium gaat bioplastics produceren in Antwerpen bij BASF

15 maart 2016

 

Chemisch technologiebedrijf Avantium gaat samen met BASF een furaandicarbonzuur-fabriek voor de productie van biologisch plastics bouwen. De fabriek komt op de Verbund-site van BASF in Antwerpen en krijgt een capaciteit van 50.000 ton per jaar.

Al een tijdje dingen verschillende industrieclusters naar de hand van Avantium – een spin-off van Shell. Het bedrijf dat de biogebaseerde kunststof PEF wil produceren sloot al interessante overeenkomsten met onder andere Coca Cola en Danone. Maar waar de eerste fabriek terecht zou komen bleef lang onduidelijk. Avantium-topman Tom van Aken sloot zelfs een vestiging in de VS niet uit. Toch werden de geruchten steeds sterker dat Antwerpen met de investering aan de haal zou gaan. Vandaag wordt dat dus bevestigd.

Avantium en BASF ondertekenden een intentieverklaring en zijn gestart met exclusieve onderhandelingen met het oog op de oprichting van een joint venture voor de productie en marketing van furaandicarbonzuur (FDCA) en het op de markt brengen van polyethyleenfuranoaat (PEF).

 

Biogebaseerd kunststof PEF

Met de nieuwe chemische component FDCA kan polyethyleenfuranoaat (PEF) worden geproduceerd, een innovatieve biogebaseerde kunststof met kwaliteiten die PET overstijgen. De technologie in kwestie is één van Avantiums succesverhalen: PEF is een compleet nieuwe hoogwaardige kunststof uit plantaardige industriële suikers voor het maken van uiteenlopende producten, van vele soorten plastic flessen en verpakkingen tot kunststofvezels. De kunststofsoort kenmerkt zich door verbeterde isolerende eigenschappen voor gassen zoals kooldioxide en zuurstof, wat bijvoorbeeld de houdbaarheid van verpakte producten kan verlengen.

Dankzij de grote mechanische kracht van PEF kan een dunnere verpakking worden geproduceerd, zodat er minder materiaal nodig is. Daardoor is PEF bijzonder geschikt voor de productie van bepaalde voedsel- en drankverpakkingen, bijvoorbeeld folies en kunststof flessen. Na gebruik kan PEF worden gerecycled.

 

Licentie

De joint venture gaat gebruikmaken van YXY, het proces dat door Avantium in zijn laboratoria in Amsterdam en zijn kleinschalige testfabriek in Geleen is ontwikkeld voor de productie van FDCA. De technologie zal in licentie worden gegeven voor toepassing op industriële schaal.

 

Bron: Engineeringnet en petrochem


 

terug naar overzicht