Nieuwsberichten

Hoe ver staat het gebruik van drones in de praktijk?

2 november 2016

 

De toepassingen van drones zijn ontelbaar: van inspecties tot fotografie en het leveren van pakjes. Ook in de landbouwsector bieden deze drones heel wat potentieel. De vraag is echter, hoever staat de technologie momenteel in de praktijk en wat kan ze nu of in de toekomst betekenen voor landbouwers?

In de precisielandbouw wil de landbouwer een beeld krijgen van de verschillen in groei en opbrengst binnen een bepaald perceel. Op die manier kan hij deze informatie verwerken en een aangepast beheer voorzien. In de faculteit Bio-ingenieurswetenschapen aan de UGent wordt onderzoek gedaan naar het gebruik van drones in de landbouw.

‘Bayer ForwardFarming’ leerstoel

In het kader van de ‘Bayer ForwardFarming’ leerstoel gebruikt een team van de UGent een drone om twee percelen in kaart te brengen. Met dit initiatief willen de UGent en Bayer wetenschappelijke inzichten aan praktijkkennis koppelen om de Belgische landbouw duurzamer te maken en te wapenen tegen de uitdagingen van de toekomst.

Drones in de landbouwsector

Enerzijds kan in de winter een drone gebruikt worden om bodemscans te nemen, anderzijds kan ook in het groeiseizoen de drone toegepast worden om de gewassen in kaart te brengen. De drones worden telkens geprogrammeerd zodat ze automatisch een vooraf ingestelde route vliegen. Daarbij worden continu luchtbeelden genomen. Zelfs met een eenvoudige camera kunnen al heel precieze beelden genomen worden. Maar door geavanceerde infrarood camera’s te gebruiken kan zelfs de gezondheid van de planten gemeten worden.

Praktijkonderzoek is onmisbaar

De eerste resultaten van de onderzoeken tonen aan dat het gebruik van drones in de landbouwsector in de nabije toekomst van groot belang kunnen zijn. Zelfs met relatief eenvoudige  en goedkope drones kan al zeer nuttige informatie verkregen worden. Toch is verder praktijkonderzoek noodzakelijk. Momenteel ontbreekt namelijk nog heel wat softwarekennis om de data te analyseren. Ook de interpretatie van de beelden is een niet te onderschatten uitdaging.

Meer informatie omtrent de ‘Bayer ForwardFarming’ leerstoel vind je hier.

Bron: Vilt

 

terug naar overzicht