Nieuwsberichten

De Hooibeekhoeve: nieuwe technologie voor koeien

11 november 2016


In de Antwerpse Hooibeekhoeve werd onlangs de vernieuwde melkveestal geopend. Landbouw is één van de meest traditionele vormen van onze economie, maar daarentegen verandert de sector razendsnel. De provincie Antwerpen investeerde dan ook in een gloednieuwe, hoogtechnologische stal om de kennis en expertise in de landbouwsector te verhogen.

Technologische evolutie

De voorbij twintig jaar is de landbouwsector enorm geëvolueerd. Er werden nieuwe teelten en rassen ontwikkeld, er kwamen strengere milieuvoorschriften en ook de technologische innovaties stonden niet stil. De nieuwe investering op de hoeve moet een antwoord bieden op de vele vragen van boeren en de maatschappij en de kennis van de landbouwsector verhogen.

Mini-labo, conditie-meting en eco-vloeren

De nieuwe melkveestal werd gebouwd tegen de bestaande stal, waardoor vergelijkend onderzoek mogelijk zal zijn. In de nieuwe stal werd heel wat vernieuwde technologie gebruikt, zoals het mini-labo, herd navigator. Met dit toestel kan bij de melkrobot onmiddellijk een melkstaal geanalyseerd worden, waarbij informatie verkregen wordt over de vruchtbaarheid en de algemene gezondheid. Op die manier kan de melkveehouder sneller bijsturen waar nodig.

Naast de melkanalyse, wordt tegelijkertijd ook de conditie van de koe gemeten door het Bodyconditiescoresysteem. Het gaat om een camera die een 3D-opname maakt van de rug van de koe. Deze informatie kan nuttig zijn voor bijvoorbeeld het rantsoen.

Tenslotte wordt er ook ‘ondergronds’ aan nieuwe technologieën gewerkt. Drie nieuwe soorten vloeren moeten de ammoniakemissie tegengaan.

Met de onderzoeken op de Hooibeekhoeve wil men alvast concreet inspelen op de noden van de melkveehouders.

Bron: Landbouwleven 

terug naar overzicht