Nieuwsberichten

Ontwerpteam aangesteld voor dakserre Inagro op REO Veiling

23 maart 2016

 

Dat landbouw en industrie geen concurrenten hoeven te zijn op vlak van ruimtegebruik bewijzen Inagro en REO Veiling in een innovatief project. De partners slaan de handen in elkaar voor de bouw van een toekomstgerichte nieuwe onderzoekseenheid voor glasgroenten op het dak van de kistenloods van REO Veiling in Roeselare. Het ontwerpteam onder leiding van META architectuurbureau is aangesteld om het project te realiseren.

Met de dakserre voor onderzoek en innovatie in de tuinbouw wil kennispartner Inagro zich verder verbinden aan de logistieke sector, de consument en industriële partners. Daarnaast zal het gebouw een voorbeeld zijn van meervoudig ruimtegebruik in een stedelijke omgeving, wat een oplossing kan zijn voor de vestigingsproblematiek van nieuwe of uitbreidende (glastuinbouw)bedrijven. Zo wordt onderzoek naar stadslandbouw opengesteld naar de sector en andere belanghebbenden én krijgt stedelijke tuinbouw op industriële daken een prominente plaats in de skyline van Roeselare. De provincie West-Vlaanderen ondersteunt de realisatie van dit ambitieuze project en daarmee de verdere ontwikkeling van onze glastuinbouw.

 

Pilootproject Productief Landscap

ILVO, de Vlaamse Bouwmeester, Ruimte Vlaanderen en het departement Landbouw en Visserij selecteerden in 2014 dit project als Pilootproject Productief Landschap. Het project werd gelauwerd voor zijn combinatie van onderzoek en educatie, wat moet resulteren in een opschaling en professionalisering van het stadslandbouwmodel. Bovendien beoogt het een kwalitatieve wisselwerking tussen het landschap en de samenleving, tussen stad en platteland. Dat is mogelijk dankzij de ligging langs de Ring van Roeselare. Daarnaast is de dakserre een meerwaarde voor de ruimtelijke architectuur en uitstraling van de REO-site en integreert het de meest geavanceerde technieken voor innovatief onderzoek van Inagro in de glastuinbouw.

Dankzij zijn selectie als Pilootproject Productief Landschap kreeg het project Dakserre Inagro in de loop van 2015 een regisseur toegewezen en werd een intensief begeleidingstraject opgestart. Dat leidde tot een ontwerpwedstrijd, waaruit finaal het ontwerpteam gekozen werd. Het team van META architectuurbureau met partners Van Bergen Kolpa Architecten, Smiemans, Tractebel Engineering en Wageningen UR Glastuinbouw overtuigde met een sterk ontwerp waarbij architectuur en serretechniek hand in hand gaan. Dat team neemt de verdere concretisering en uitwerking van het project tot en met de begeleiding van de bouwwerken op zich.

Van de realisatie zal een draaiboek opgesteld worden met do’s  en don’ts. Dat is bruikbaar bij de realisatie van toekomstige stadstuinbouwprojecten met meervoudig ruimtegebruik tussen verschillende partijen.

 

Functionele organisatie van onderzoek en voorlichting

De onderzoeksfaciliteit op het dak van de veiling moet een voorbeeld worden van hoe voedselproductie in de stad er in de toekomst gaat uitzien. Hierbij staan thema’s als intensief ruimtegebruik, circulair energie- en watergebruik en verduurzaming van de glastuinbouw centraal. De initiatiefnemers, de provincie West-Vlaanderen en het praktijkcentrum Inagro, willen met de serre inzetten op innovatie in de tuinbouw.

Meer weten? Bezoek Inagro.be of herlees het VILT-artikel over de dakserre.

 

Bron: Vilt en Inagro


terug naar overzicht