Nieuwsberichten

Nieuwe app brengt aardappelsector in beeld

11 december 2016

In februari 2017 wordt  de nieuwe app van het ‘Watch iT Grow’ project voorgesteld. Deze app zal gebruik maken van satellietbeelden gecombineerd met grondmetingen en klimaatinformatie. Hiermee kunnen aardappeltelers zelfstandig, eenvoudig en snel de groei en ontwikkeling van de aardappelteelt opvolgen. Deze app spitst zich toe op de aardappelsector, maar uiteraard kan dit ook voor andere sectoren ontwikkeld worden.

Dat er steeds meer initiatieven en ontwikkelingen zijn rond precisielandbouw is geen nieuwtje. Ook in de Belgische aardappelsector wordt met veel aandacht gekeken naar smart farming. Dat bewijst ook het beursthema van de voorbije Interpom Primeurs: ‘Growing through precision technology’. In dat kader wordt ook veel verwacht van de nieuwe app die in februari 2017 gelanceerd zal worden.

Watch iT Grow-project  

Het ‘Watch iT Grow’ project is al een tijdje in ontwikkeling en kwam onder meer tot stand door Belgapom, VITO, PCA en CRA-W.  In februari 2017 wordt de app gelanceerd voor de aardappelsector, maar uiteraard kan dit ook voor andere sectoren ontwikkeld worden.

De data in de app zal verzameld worden door grondwaarnemingen, observaties uit de lucht (door middel van drones), alsook observaties uit de ruimte (met satellieten). Alle beschikbare gegevens zullen geconsulteerd kunnen worden op een informatieplatform.

Het eerste jaar zullen de aardappeltelers nog gratis gebruik kunnen maken van de gegevens op de app. De persoonlijke informatie die wordt verkregen kan nadien gebruikt worden om doelgerichte beslissingen te nemen.

Bron:  AGFVilt 

terug naar overzicht