Nieuwsberichten

Toekomst voor geothermiecentrale in Vlaanderen?

23 maart 2016

 

VITO ziet een mooie toekomst voor geothermie. De boorproef voor een test met diepe geothermie van het technologisch onderzoekscentrum VITO in Mol overtreft de verwachtingen ruimschoots. "Diepe geothermie zou Vlaanderen kunnen helpen de klimaatdoelstellingen te halen zonder grote meerkosten", klinkt het bij VITO, dat aankondigt dat er een tweede boorput komt. Beide putten samen zouden een thermisch potentieel hebben van 15 tot 17 MW en een elektrisch potentieel van meer dan 1,5 MW. Een volledige geothermiecentrale zou meer dan 5 MW kunnen leveren.

De afgelopen maanden werd in Mol een put van 3.610 meter diep geboord naar een laag met daarin heet water. Op 20 januari kwam er stoom uit de boorput, waarna testen werden uitgevoerd om de temperatuur, de stabiliteit en het debiet te testen. "Alle verwachtingen zijn overtroffen", zegt VITO-directeur Dirk Fransaer. "De temperaturen waren bijna buiten het meetbereik, tot wel 138 graden. Het debiet is ook erg groot, denken we."

Op basis van de resultaten keurde VITO dan ook een tweede boorput goed, zodat een gesloten warmwatercircuit gecreëerd en uitgetest kan worden. De boring begint volgende week en wordt naar schatting in 2016 afgerond. De putten zouden warmte kunnen opwekken, goed voor warmtenetten voor bedrijven en 900.000 inwoners in 45 Antwerpse en Limburgse gemeenten. Ook zou 800 MW aan elektriciteit kunnen worden gegenereerd, een middelgrote kerncentrale. 

 

Meer dan één voordeel

“Het Vlaamse energielandschap staat voor een grote doorbraak: diepe geothermie zou Vlaanderen kunnen helpen de klimaatdoelstellingen te halen zonder grote meerkosten”, zo klinkt het. “Zowel bedrijven als particulieren kunnen dan gebruikmaken van warmte en elektriciteit die continu leverbaar is, onafhankelijk van dag of nacht of de weersomstandigheden, en aan een vaste prijs, onafhankelijk van de globale en lokale energiemarkt. En dit zonder groenestroomcertificaten en gedurende tenminste 20 jaar aan de huidige lage prijzen.”

VITO-experts verwachten dat met het volledige plan kan worden voorzien in de opwekking van groene elektriciteit die meer dan 10 procent van de Vlaamse elektriciteitsproductie dekt. Dit betekent dat de CO2-uitstoot van Vlaanderen onmiddellijk zou dalen met 2 Mton CO2. Tenslotte kan het geheel ook een significante impact hebben op de tewerkstelling in de regio, aldus nog VITO.

 

Kempense interesse

Tuinbouwbedrijven verwarmen met duurzame warmte uit de aarde. Dat is het doel van de geothermiecentrale in IJsselmuiden in Nederland. Gedeputeerde voor Economie en Landbouw Ludwig Caluwé bezocht de centrale afgelopen woensdag samen met een delegatie uit de Kempense ‘glastuinbouwgemeenten’ Hoogstraten, Rijkevorsel en Merksplas, de Vlaamse overheid, provincie Limburg en sectororganisaties. De warmte wordt opgewekt op een diepte van ongeveer 1.900 meter. Voor de provincie Antwerpen is glastuinbouw een belangrijke economische sector en geothermie een manier om de teelt van aardbeien en groenten onder glas te verduurzamen.

Glastuinbouw en geothermie kunnen elkaar ondersteunen door de realisatie van een energiecluster in een glastuinbouwgebied. Los van de technische installatie, die gelijkaardig te realiseren is voor Antwerpse projecten, zijn er nog andere kritische succesfactoren die uitvoerig aan bod kwamen in Nederland, zoals de risico’s bij de realisatie, de complexe financiering en de huidige (lage) aardgasprijzen.

Bron: Vilt1 en Vilt2

 

terug naar overzicht