Nieuwsberichten

BelOrta en KU Leuven lanceren leerstoel rond innovatie

13 april 2016

Groente- en fruitveiling BelOrta heeft samen met de KU Leuven een nieuwe leerstoel opgericht. Gedurende drie jaar zal een onderzoeksteam onder leiding van titularis professor Bart Nicolai het proces van vernieuwingen in de groente- en fruitsector onder de loep nemen. Dit moet ertoe leiden dat telers sneller kunnen ‘meten’ of hun idee succes zal hebben en de teelt en het naoogsttraject sneller kunnen optimaliseren. “BelOrta wil met deze leerstoel een voortrekkersrol spelen in het onderzoek naar duurzame productinnovatie in de tuinbouw”, stelt directeur Filip Fontaine.

BelOrta trekt al enkel jaren de kaart van vernieuwende initiatieven die de sector van verse groenten en fruit duurzaam moeten versterken. Een voorbeeld daarvan is de introductie van innovatieve producten als Broccolini, Flower Sprouts en Lemoncherry, maar ook de ontwikkeling van consumentgerichte verpakkingen.

Omdat dergelijke innovaties snel hun weg naar de klant moeten vinden, is het belangrijk als teler om in een vroeg stadium te weten of een idee werkt. Telers hebben behoefte aan snelle meettechnieken en de juiste kennis om in een volgende fase de teelt en het naoogsttraject zo snel mogelijk te optimaliseren. Want alleen als al die stappen goed zitten, kan een innovatie succesvol zijn.

Met de oprichting van de leerstoel BelOrta aan KU Leuven hoopt de veiling hiervoor een wetenschappelijke basis en structuur te ontwikkelen. “Op die manier willen we een leidinggevende rol opnemen in de afstemming tussen wetenschappelijk onderzoek en de economische en maatschappelijke relevantie van de tuinbouwketen van productie tot eindconsument”, stelt Fontaine.

Professor Bart Nicolai, voorzitter van het departement biosystemen van de KU Leuven, zal het onderzoek aan de leerstoel leiden. Drie jaar krijgt hij om het hele innovatieproces in de tuinbouwsector te onderzoeken. De leerstoel werd deze week officieel ingehuldigd door KU Leuven rector Rik Torfs, afgevaardigd beheerder professor Koen Debackere, BelOrta-directeurs Filip Fontaine en Chris De Pooter, BelOrta-voorzitter Leo Baestaens en professor Bart Nicolai.

Bron: Vilt.

terug naar overzicht