Nieuwsberichten

De wingsprayer uitgerust met hydraulische remcilinders in de spotlight

27 april 2016

 

Om de wingsprayer, een innovatieve spuitunit, efficiënter te maken en tegelijkertijd het milieu te ontzien, maakt een Nederlandse constructeur gebruik van hydraulische remcilinders van ACE.

Drift, waarbij niet alle pesticiden op het doelgewas terecht komen, vormt reeds jarenlang een enorm probleem bij het spuiten van landbouwgewassen. Er moeten  bijgevolg meer middelen gebruikt worden dan strikt noodzakelijk, waardoor het meer kost dan nodig. Bovendien is het schadelijk voor het milieu. 


De wingsprayer

De Nederlander Harrie Hoeben ontwikkelde, samen met landbouwstudenten van de Universiteit van Wageningen, de Wingsprayer om het fenomeen drift te elimineren tijdens het bespuiten. De spuitmachine is uitgerust met aandrijfkleppen die doen denken aan vleugels waarop de wingsprayers bevestigd zijn. De kleppen drukken de te besproeien planten een beetje naar beneden, waardoor de spuitunit profiteert van zowel de aerodynamische luchtstromen als van de wind, veroorzaakt door het rijdende voertuig, om optimaal te kunnen werken. Omdat de vleugels de spuitunits als een soort windscherm beschermen en bij hoog tempo bovendien als een spoiler fungeren, komen er tien keer fijnere druppels uit de spuitunits op de planten dan bij conventionele methodes. Dat betekent volgens Harrie Hoeben dat er met dezelfde hoeveelheid chemicaliën een tot tien keer grotere oppervlakte besproeid kan worden.

Meer info over de wingsprayer kan je hier raadplegen. 

 

Wingsprayer

 

Het ideale remelement op maat

Hydraulische remcilinders vormen een uitstekende partner voor de wingssprayers. Hydraulische remcilinders die qua uiterlijk lijken op industriële gasveren zijn ervoor bedoeld om heen- en weer bewegende massa´s te controleren. Bovendien kunnen ze de snelheid regelen en zorgen ze voor de gelijkloop in beide richtingen. Zonder deze in veel industrietakken toegepaste machineonderdelen zijn de tere, grote vleugels gevoelig voor wind.

Afhankelijk van de uitvoering van de wingssprayers kunnen ze zelfs ook zonder dat er wind staat, gaan wiebelen of schade veroorzaken. Dit wilde het Nederlandse bedrijf, dat dezelfde naam draagt als het product, koste wat het kost vermijden.

Oprichter Harrie Hoeben nam daarom contact op met de Nederlandse tak van ACE. Ingenieur en technisch adviseur Han Titulaer liet zijn licht over het probleem schijnen. In tegenstelling tot de meeste vraagstukken waarmee de dempingsspecialisten van ACE te maken krijgen, werd in dit geval afgezien van een klassieke oplossing.

Dit omdat de te berekenen bewogen massa in dit specifieke geval in de vrije natuur en over akkers wordt vervoerd. Met twee variabelen als verschillende windkracht en – afhankelijk van het weer – een andere bodemgesteldheid, besloten de bedrijven om meteen met testseries te gaan werken om zo een optimaal resultaat te bereiken.

ACE voorzag de constructeur en zijn team van diverse instelbare hydraulische remcilinders en roterende remmen. Voor Harrie Hoeben bleken de hydraulische remcilinders het meest geschikt, omdat deze door een instelsegment aan de kolf ideaal aan de wingssprayer konden worden aangepast.

 

Voor meer informatie

ACE Stoßdämpfer GmbH, Benelux

Maasstraat 24 - NL-6241DJ Bunde

r-kueppers@ace-int.eu - www.ace-ace.de

 

Bron: Engineeringnet en www.wingsprayer.nl - Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.


terug naar overzicht