Nieuwsberichten

Vertikale boerderij GrowX in Amsterdam moet nog dit jaar van start gaan

20 april 2016

 

De startup GrowX wil in een leegstaande bedrijfsruimte in Amsterdam een 'verticale boerderij' staren. Op gestapelde 'akkers' in meerdere lagen boven elkaar onder LED-licht wil het bedrijf jaarlijks 180 ton aan saladegroenten en kruiden verbouwen. De producten zullen worden afgezet aan restaurants in de stad. 

GrowX wil de groenten en kruiden zonder inzet van gewasbeschermingsmiddelen telen. Daarnaast is voor het teeltsysteem weinig water nodig. Door de teelt en afzet binnen de stad zijn er bovendien weinig transportkilometers nodig, waardoor de CO2-uitstoot laag blijft. Omdat de gewassen op bestelling worden opgekweekt kunnen restaurants gerichter inkopen in kleine porties. Verspilling moet zo beperkt blijven. Verder wordt door ledverlichting heel efficiënt omgegaan met energie, die bovendien, voor een belangrijk deel, ter plekke zal worden opgewekt.

Het gemeentefonds Amsterdams Klimaat- en Energiefonds (AKEF) en het Nationaal Groenfonds investeren samen 1,5 miljoen euro in GrowX. De ondernemers achter GrowX moeten nog een keuze maken uit de bedrijfspanden die voor het bedrijf beschikbaar zijn. Binnen 2 maanden maken ze hun definitieve locatie bekend. Het doel is om in september te kunnen beginnen.

 

Bron: AgriHolland

 

terug naar overzicht