Nieuwsberichten

Asfalt, autobanden, verpakkingen en scheepsbrandstof uit biomassa

13 april 2016

 

In een door de Stichting Topconsortium voor Kennis- en Innovatie Biobased Economy (TKIBBE) gefinancierd project ontwikkelt ECN (Energie Centrum Nederland) een efficiënt scheidingsproces dat lignine, cellulosevezels en hemicellulosesuikers uit biomassa produceert. Vervolgens worden met 2 van deze bestanddelen 4 nieuwe toepassingen ontwikkeld: asfalt, autobanden, verpakkingen en scheepsbrandstof. Daarmee kunnen op termijn niet-duurzame grondstoffen vervangen worden door duurzame.

Uit testen blijkt dat met deze grondstoffen producten van hoge kwaliteit kunnen worden gemaakt. Daarmee is niet alleen de technologische haalbaarheid, maar ook de economische haalbaarheid veelbelovend.

In het project wordt door ECN, in samenwerking met de R&D-afdeling van Dura Vermeer, bandenproducent Apollo Tyres, Progression-Industry en verpakkingsproducent PaperFoam biobased asfalt, autobanden, scheepsbrandstof uit lignine en verpakkingen uit cellulose ontwikkeld. Om over voldoende grondstoffen te beschikken voor de ontwikkeling van deze toepassingen wordt in het project ook het proces verder opgeschaald.

De verwachting is dat eind 2017 de projectpartners zo ver zijn met de ontwikkeling dat er daadwerkelijk een autoband, een verpakking, een stukje asfalt en scheepsbrandstof zijn geproduceerd. Vervolgens kunnen de projectpartners deze testen in de praktijk en zicht krijgen op de toepassingsmogelijkheden.

Bron: AgriHolland

 


terug naar overzicht