Nieuwsberichten

Drie tomatentelers gaan aan de slag met bladsnijrobot

10 juni 2016

 

Op 14 juni werd de Priva Deleafing Robot geïntroduceert in de markt. Wereldwijd is deze robot het eerste product dat de teler een economisch verantwoord alternatief biedt voor het handmatig verwijderen van bladeren in de tomatenteelt. Drie telers uit het consortium dat betrokken is bij de ontwikkeling van de robot, gaan met de robot aan de slag. 

De robot is bestemd voor telers die gewashandelingen willen automatiseren. Doordat de robot naast de menselijke arbeidskrachten kan opereren en een deel van de gewashandelingen voor zijn rekening kan nemen, is het mogelijk om de automatisering geleidelijk in te voeren. De manier waarop de bladsnijrobot wordt opgenomen in bedrijfsvoering, verschilt feitelijk niet van de arbeid door mensen. De inzet wordt als dienst aangeboden zodat de teler direct profiteert van de voordelen die het product biedt voor het bedrijf, zonder een terugverdientijd van meerdere jaren.

Het bladsnijden bij tomaten is pas het begin voor het toepassen van robots in de glastuinbouw, meent Priva. Deze eerste generatie van geautomatiseerde gewashandelingen gaat leiden tot meer toepassingen van robots, bijvoorbeeld bij het oogsten van komkommers.

Bron: AgriHolland

 


terug naar overzicht