Nieuwsberichten

Nieuwe paprika oogstrobot Sweeper klaar voor praktijktest

11 mei 2016

 

Het internationale projectteam werkt nu voor het 2de jaar aan de ontwikkeling van de paprika oogstrobot Sweeper. Dit door Wageningen UR Glastuinbouw gecoördineerde team heeft onlangs de laatste vorderingen in kaart gebracht: De Sweeper is klaar voor een praktijktest. 

Na het testen en de selectie van de afzonderlijke modules werd het eerste model van de robot geassembleerd door het bedrijf Irmato uit Veghel. De robot is momenteel geplaatst in het laboratorium van Wageningen UR Glastuinbouw waar nu verder getest wordt met software voor de manipulatorbesturing en vruchtdetectie van Umeå Universiteit in Zweden en Ben Gurion Universiteit in Israël. Het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne Waver in België heeft het meest geschikte paprikaras voor gerobotiseerd oogsten geselecteerd en gaat in het tweede seizoen verder onderzoeken wat de meest geschikte teelttechniek voor de robot is.

Binnenkort wordt de robot verplaatst naar een commerciële kas in IJsselmuiden voor verdere experimenten. Hiervoor moeten functionele tests in het laboratorium bevestigen dat de robot in staat is om op betrouwbare wijze vruchten in een kunstmatig opgezette teelt te oogsten. In de tussentijd heeft het Sweeperproject ook een exploitatiecomité en een telersadviesgroep opgezet om waardevolle feedback van eindgebruikers te ontvangen.

Zie voor meer informatie over de oogstrobot Sweeper de site sweeper-robot.eu.

Bron: AgriHolland

 


terug naar overzicht