Nieuwsberichten

Plukken van aardbeien kan vanaf nu met een robot

28 september 2016


Het proefcentrum Hoogstraten was afgelopen weekend gastheer voor het Internationale Aardbeiencongres waar het prototype van de gloednieuwe aardbeiplukrobot werd voorgesteld. Deze robot die autonoom aardbeien kan plukken, werd ontwikkeld door Octinion (in samenwerking met het Proefcentrum Hoogstraten). Het oogsten van aardbeien is een fragiele aangelegenheid en vraagt meestal de inzet van heel wat arbeidskrachten. Door middel van deze innovatieve robot kan het oogsten van aardbeien geautomatiseerd worden. 

Innovatieve robot

De plukrobot voor aardbeien is een Belgische uitvinding die ontwikkeld werd met de strenge kwaliteitseisen uit eigen land in het achterhoofd. In Japan en Spanje werden reeds soortgelijke robots ontwikkeld, maar deze beantwoordden nooit volledig aan de hoge kwaliteitseisen. Het unieke onderdeel van de machine is de zachte rubberen 3D-geprinte arm. Hiermee kan de robot 24 kilo aardbeien per uur plukken, terwijl de mens in diezelfde tijdspanne maar 12 tot 20 kilo kan oogsten. Bovendien kan hij ook ’s nachts ingezet worden.

Robot en menselijke aanpak gaan hand in hand

De robot is uitgerust voor stellingenteelt en kan zowel binnen als buiten plukken. Het toestel ziet eruit als een karretje en kan autonoom rondrijden op basis van een soort indoor-GPS. Door middel van een 3D-visie worden de aardbeien gelokaliseerd. Verder maakt een ingebouwd kwaliteitsmetingsysteem het mogelijk om nog accurater te sorteren. Hierdoor laat het zelfs precisielandbouw toe.
Helemaal overbodig worden menselijke plukkers echter niet, want mensenhanden moeten nog steeds de moeilijk bereikbare vruchten kunnen plukken die de camera’s van de robot niet kunnen detecteren.

Gebruik in de praktijk

Vorig weekend werd de prototype van de aardbeiplukrobot voorgesteld. De beta-versie van de machine wordt begin 2017 verwacht en zal proefdraaien bij een aantal telers. Vanaf 2018 zou de robot verkocht kunnen worden. Over het prijskaartje werden echter nog geen concrete uitspraken gedaan, maar de makers denken eraan om met een leasingformule te werken.

Bron: VILT 

terug naar overzicht