Nieuwsberichten

Melkeiwit leent zich voor het maken van biologisch afbreekbare folie

8 oktober 2016

Voor de verpakking van voedingswaren wordt heel wat plastic gebruikt. Veel van deze plastic kan gerecycleerd worden, maar met de doorzichtige vershoudfolie van bijvoorbeeld kaas ligt dat moeilijker. Wetenschappers van het Amerikaanse landbouwministerie hebben hier een alternatief op gevonden. Ze ontdekten dat het melkeiwit caseïne zich leent voor het maken van een biologische afbreekbare folie.


In de labo’s van landbouwministerie USDA ontpopte het melkeiwit caseïne zich tot een fraai alternatief voor plastic vershoudfolie. De biologisch afbreekbare folie sluit voeding 500 keer beter af van de lucht dan plastic. Verder beschermt het ook de voedingswaren die aan kwaliteit inboeten onder invloed van licht en lucht én kan de innovatieve folie opgelost worden in heet water.

Oplosbaarheid zowel een voor- als nadeel

De oplosbaarheid van het melkeiwit biedt alvast heel wat voordelen. De biologisch afbreekbare verpakking is een goede oplossing voor de enorme afvalberg aan verpakkingen die momenteel geproduceerd wordt. Een plastic verpakking openscheuren zal in de toekomst ook niet meer nodig zijn, waardoor de afbreekbare folie handiger en sneller in gebruik zal zijn. Anderzijds zal het wel noodzakelijk zijn om voedingswaren een tweede maal te verpakken, bijvoorbeeld in een kartonnen doosje, zodat de folie niet vochtig of vuil kan worden.

Opportuniteiten van biologisch afbreekbare folie

Bijkomstig wordt door de onderzoekers gesuggereerd om vitamines en smaakstoffen toe te voegen aan de biologisch afbreekbare folie. Dat zou het mogelijk maken om de ‘verpakkingsfolie’ samen met het voedingsmiddel op te eten.

Een bijzondere toepassing van caseïne die de wetenschappers nog op het oog hebben, is het melkeiwit in vloeibare vorm over ontbijtgranen en graanrepen sproeien. Nu wordt suiker gebruikt om de producten knapperig te maken.

De zoektocht naar toepassingen van de biologisch afbreekbare folie heeft echter nog vele jaren nodig om marktrijp te worden.

 

 Bron: Vilt 

terug naar overzicht