Nieuwsberichten

Hooibrand voorkomen door innovatieve app

17 oktober 2016

Het Finse Quanturi ontwikkelde onlangs het Haytech systeem dat boeren in staat stelt om de temperatuur van het hooi in hun schuur te monitoren. Op die manier kunnen hooibranden in de toekomst voorkomen worden. Naast dit preventiesysteem geeft de app je ook een indicatie van de kwaliteit van het hooi.  

In 2001 ging de schuur met hooi van de Franse veefokker Benoit volledig in de vlammen op ten gevolge van hooibroei. En Benoit is niet alleen. Volgens Quanturi krijgen jaarlijks meer dan 10.000 agrarische bedrijven wereldwijd te maken met brand. In één op de vier gevallen, ligt de oorzaak hiervan bij hooibroei.

Innovatieve app

Quanturi ontwikkelde daarom het Haytech systeem, waarbij de hooibalen zelf waarschuwen wanneer oververhitting dreigt. Het systeem werkt met sensoren die in iedere baal worden voorzien. Op die manier kan constant de temperatuur in de baal gecontroleerd worden. Stijgt die opmerkelijk, dan verstuurt de sensor een melding naar een app op je smartphone.

Pluspunten van het systeem

Volgens Quanturi biedt het systeem een tweeledig voordeel. Enerzijds is het een preventiesysteem die de boer waarschuwt voor mogelijk brandgevaar. Anderzijds heeft het ook een idee van de productkwaliteit van het hooi.

De nieuwe app zit momenteel nog steeds in de ontwikkelingsfase, maar biedt alvast mooie voordelen.

Bron: Boerenbusiness

terug naar overzicht