Nieuwsberichten

Trage opgang van Yara: is precisielandbouw te complex?

28 oktober 2016


Precisielandbouw, of smartfarming is tegenwoordig nog steeds een speeltje van de voorlopers. De hightechsystemen zijn vaak te complex of te duur waardoor telers ze nog te weinig durven inzetten. Dat zegt ook Jorg Jasper, hoofd applicatie R&D van Yara.

Yara N-sensor

Al in 1999 introduceerde het bedrijf de Yara N-sensor. Het gaat om een apparaat op het dak van de trekkercabine dat het chlorofylgehalte in het gewasblad meet en real time vertaalt in een nauwgezette stikstofgift door de kunstmeststrooier.

Sinds de introductie verkocht Yara ruim 1.500 N-sensors, maar toch had het bedrijf veel hogere verkoopaantallen in gedachten.

Trage innovaties door complexiteit

De reden voor de trage opmars van de innovatieve N-sensor schrijft de fabrikant toe aan verschillende oorzaken. Ten eerste vinden landbouwers het gebruik van nieuwe innovaties vaak te complex en komt er te weinig ondersteuning van bijvoorbeeld overheden. Daarnaast zijn veel toepassingen onderling niet compatibel. Apparaten van verschillende fabrikanten kunnen zo moeilijk gecombineerd worden. Bovendien is de prijs ook vaak enorm hoog. Hierdoor zijn de innovaties vaak enkel weggelegd voor grote bedrijven. Tenslotte speelt het conservatisme bij telers ook een rol.

Precisielandbouw schept zeker kansen, maar in de praktijk is de nodige aandacht voor de uitwerking toch vereist. 

Bron: Boerderij.nl 

terug naar overzicht