Nieuwsberichten

Hands Free Hectare, proef met uitsluitend robots

31 oktober 2016

 

Het gebruik van robots in de landbouwsector is niet nieuw, maar tot op heden werden alleen maar delen van de landbouw overgenomen. Onderzoekers van de Britse Harper Adams University  willen op een hectare landbouwgrond gewassen verbouwen door uitsluitend gebruik te maken van robots.

Robotisering

De universiteit werkt samen met het bedrijf Precision Decisions, gespecialiseerd in precisielandbouw. Volgens hen is het project, Hands Free Hectare, het eerste onderzoekersproject waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van robots. Boeren of onderzoekers zetten in dit geval géén voet meer op het land.

Automatisering in de landbouw

Landbouwmachines worden tegenwoordig steeds groter. Naast de voordelen (opvangen van personeelstekort), brengt dit ook een aantal nadelen met zich mee, zoals het aantasten van de bodemgezondheid. Door processen en machines te automatiseren kan duurzame landbouw mogelijk worden.

Deze automatisering hoeft alvast geen bedreiging te vormen voor de job van de boer. De robots nemen de baan niet over, ze veranderen alleen de inhoud van hun baan. Hierdoor zal de boer niet meer fysiek als tractorrijder fungeren, maar in plaats daarvan wordt hij ‘manager’ en ‘analist’. 

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven 

terug naar overzicht