Nieuwsberichten

Nieuwe toepassing voor Miscanthus: hygiënepapier

13 juni 2014

 

Uit onderzoek was reeds gebleken dat miscanthus heel geschikt is voor papier- en kartonproductie. 

Via een samenwerking tussen Miscanthus producent Cradle Crops en Van Houtum B.V. wordt nu de toepassing in hygiënepapier bekeken.

Beide instellingen dragen duurzaamheid hoog in het vaandel. Cradle Crops gelooft onder andere in de mogelijkheden van de teelt Miscanthus giganteus. Deze teelt  gedijt op vele grondsoorten, vraagt weinig inspanningen van de landbouwer en slaagt er in een grote biomassa te produceren. Dit gewas blijkt bovendien niet enkel geschikt als energieteelt, maar kent verscheidene toepassingsmogelijkheden zoals bijvoorbeeld in vezelplaten of als stalstrooisel. 

 

Miscanthusveld
 

De lijst met toepassingen van Miscanthus wordt nu mogelijks uitgebreid met 'hygiënepapier'. In samenwerking met Van Houtum B.V. wil men gedurende 3 jaar deze piste onderzoeken. Deze producent van toiletpapier en keukenrollen is namelijk steeds op zoek naar manieren om op duurzame wijze hygiëne te garanderen of indien mogelijk nog te verbeteren. Daarnaast lijkt de huidige grondstof oud papier steeds beperkter te worden en is men op zoek naar nieuwe grondstoffen. Miscanthus is één van de mogelijkheden daartoe. De eerste resultaten van de proeven met Miscanthus zijn alvast positief. Men is er namelijk al in geslaagd cellulose te ontsluiten, hierdoor is de productie van papier mogelijk. Door deze bevinding werd er reeds een 10-jarig afnamecontract getekend wat producten-landbouwers zekerheid biedt.

Bron : AgriHolland nieuws/ eigen verslaggeving

terug naar overzicht