Nieuwsberichten

Boormachine voor boomgaarden wint publieksprijs Innovatiecampagne

13 december 2016

Vorige week vond de prijsuitreiking plaats van de 10de Innovatiecampagne georganiseerd door Innovatiesteunpunt. Van de tien laureaten zijn er alvast enkele die werken op een ‘cleantech’ toepassing. Zo werd de ‘melkmobiel’ voorgesteld, een mechanische melk-arm die helpt bij het fysiek belastende melken. De publieksprijs werd echter in de wacht gesleept door Philippe Van Haest uit Meerdonk. Hij ontwikkelde een volautomatische boormachine voor boomgaarden.    

De Innovatiecampagne van Innovatiesteunpunt wil de toekomstgerichte innovatieve ideeën die groeien binnen bedrijven ondersteunen. Daarom organiseren ze om de twee jaar een campagne waarbij kleine en grote initiatieven rond milieu- en technologische innovatie, productinnovatie, strategische innovatie of energie-innovatie ingestuurd kunnen worden. Uit de 113 Vlaamse land- en tuinbouwers die deelnamen aan de tiende Innovatiecampagne koos  een jury tien evenwaardige laureaten die beloond werden met een projectpremie.

Innovatie in de boomkwekerijsector

De publieksprijs werd uiteindelijk toegekend aan Philippe Van Haest uit Meerdonk. Hij ontwikkelde een boormachine om onbemand en via GPS een boomgaard aan te leggen. Dat gebeurt door in één werkgang al rijdend de verticale plantgaten en automatisch ook de paalgaten te boren. Het grote voordeel is vooral dat de machine sneller en nauwkeurig kan werken dan zijn menselijke tegenhanger. De boomgaard kan ook precies in kaart worden gebracht via de gps-coördinaten.

In de boomkwekerijsector is alvast veel belangstelling voor innovatieve ideeën. Ook voor het belastend manueel snoeien werd namelijk al een vernieuwend project ingediend bij Agreon. Meer informatie daarover kan je hier terugvinden.

Beloning voor innovatieve ideeën

De tien laureaten krijgen allemaal een premie van 2.500 euro om hun project verder te realiseren. Philippe Van Haest ontvangt daarboven een extra beloning van 1.500 euro.
Met de campagne wil het Innovatiesteunpunt land- en tuinbouwers blijven aanzetten om na te denken over innovatie in de sector.

Bron: Vilt, Innovatiesteunpunt 

terug naar overzicht