Nieuwsberichten

Voeder biedt uitkomst voor berengeur

16 januari 2017

 

De Belgische veevoederfabrikant Dumoulin heeft een samengesteld voeder ontwikkeld dat berengeur in varkensvlees vermijdt en zodoende een reëel alternatief vormt voor biggencastratie. Groep AVEVE, waar Dumoulin deel van uitmaakt, spreekt van een wereldprimeur. Het gepatenteerd voedingsconcept werd voorgesteld op Agriflanders. Geur- en smaaktesten uitgevoerd door deskundigen van het Vlaams landbouwonderzoeksinstituut ILVO overtroffen alle verwachtingen. De chemische analyses bevestigden de effectiviteit van het voeder dat ‘TAINTSTOP’ zal heten.

Alternatief voor castratie

De varkenshouderij in eigen land en in Europa heeft zich geëngageerd om tegen 2018 te stoppen met het chirurgisch castreren van biggen. Varkenshouders voeren deze ingreep uit om te voorkomen dat het vlees van mannelijke varkens zou stinken wanneer het bereid wordt. Berengeur komt zeker niet bij alle mannelijke varkens voor, maar één negatieve smaak- of geurervaring zal een consument niet gauw vergeten. Daarom staat de sector huiverachtig tegenover het op grote schaal vetmesten van intacte beren en het opsporen van berengeur aan de slachtlijn. Ook vaccineren tegen berengeur heeft zijn beperkingen als alternatief omdat niet elke afzetmarkt hiervoor openstaat.

Dumoulin, een veevoederbedrijf dat deel uitmaakt van groep AVEVE, komt met een totaal ander alternatief voor castratie op de proppen. Het stelde op de landbouwbeurs Agriflanders een gepatenteerd voedingsconcept voor dat de naam ‘TAINTSTOP’ kreeg. De nieuwe voedersamenstelling voorkomt berengeur als de ongecastreerde mannelijke varkens het in hun drie laatste levensweken toegediend krijgen. Het is uitgetest op een varkensbedrijf in de provincie Luik. De staalnames en onderzoeken gebeurden in samenwerking met het slachthuis Lovenfosse in Aubel en het onderzoekscentrum ILVO.

De voordelen op een rij

Op basis van uitmuntende resultaten werd een patent aangevraagd voor dit voedingsconcept gebaseerd op een betere darmwerking. Het varkensvoeder TAINTSTOP biedt volgens de makers niet alleen een oplossing om de geurrisico's bij varkensvlees te beperken, maar pakt ook positief uit op vlak van dierenwelzijn, kostprijs en milieu.

Om te beginnen kan fysieke of chemische castratie van biggen vermeden worden. De betere werking van de dikke darm komt ook de spijsvertering van de dieren ten goede, met kalmere dieren als resultaat. De kostprijs wordt positief beïnvloed door het achterwege blijven van het arbeidsintensieve castreren. “We zien ook dat ongecastreerde beren wat voederconversie betreft beter presteren dan gecastreerde mannetjes”, klinkt het nog bij de firma Dumoulin. “Door de betere voederomzet verlaagt de stikstofuitstoot in het milieu. Het vermijden van een castratiewonde bij beren helpt tot slot ook het gebruik van antibiotica te verlagen. Een oplossing op maat dus voor beide maatschappelijke verwachtingen.”

Bron: Vilt

terug naar overzicht