Nieuwsberichten

3de uitreiking 'Factory of the Future' Awards

3 februari 2017

 

Met de uitreiking van deze prestigieuze awards wil Sirris Belgische bedrijven wakker maken voor de 4de industriële revolutie, deze van de digitalisering en het Internet of Things (IoT). Om voor de awards in aanmerking te komen dienen aanvaarde bedrijfskandidaturen zich te engageren een heus transitieproces te doorlopen. Op 2 februari werden de 5 bedrijven die de jury daarna aanduidde als 'Fabriek van de Toekomst' bekend gemaakt.

Met het doorlopen van 7 transformaties wil Sirris onze maakbedrijven klaar stomen voor het tijdperk van de digitalisering en het Internet of Things, ook wel  de 4de industriële revolutie genoemd. De transformatie naar industrie 4.0 moet ervoor zorgen dat toekomstige werkgelegenheid in deze maakbedrijven behouden kan blijven.

Zeven transformaties

Bedrijven uit industrie 4.0 produceren toekomstgericht en zetten met een open geest voor nieuwe businessmodellen volop in op gedigitaliseerde productieprocessen. Ze springen doordacht om met energie en materialen en maken maximaal gebruik van de mogelijkheden van moderne productietechnologieën. Naast technologische innovatie staat ook sociale innovatie hoog op de agenda. In een mensgerichte aanpak gaat speciale aandacht uit naar de betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers.

Awards 2017

Bij de opstart van het 3de traject begin 2016 stelden 16 bedrijven zich kandidaat waarvan er 8 positief geadviseerd werden en het zelfbeoordelingstraject (a.d.h.v. een lijvig invuldossier) doorliepen. De jury koos uiteindelijk 5 bedrijven voor de nominatie op 2 februari 2017 in Brussel:

 • Veranneman Technical Textiles uit Ardooie. Zij behoren tot de groep Sioen en zijn actief in de weverijsector.
 • Rousselot uit Gent is producent van gelatine en collageen voor de farmaceutische en gezondheidssector alsook voor de voedingsnijverheid.
 • Nuscience uit Drongen ontwikkelt en produceert er in een gloednieuwe fabriek premixen, concentraten, minerale voeding en additieven voor de diervoederindustrie.
 • Valeo uit Ghislenghien bouwt verlichtingssystemen voor de automobielsector en maakt deel uit van een Franse autogroep.
 • Daikin Europe uit Oostende groeide uit tot het Europese hoofdkwartier van de Japanse multinational Daikin Industries.

Bedrijfsbezoeken

Sirris kondigde bij de uitreiking van deze awards reeds aan dat deze 5 Fabrieken van de Toekomst samen met de 7 laureaten van 2016 en de 4 van 2015 hun deuren zullen opstellen voor het grote publiek tussen halfweg maart en eind mei 2017. Agreon voorziet mogelijks in gezamenlijk busvervoer, mocht je hiervoor interesse hebben, stuur gerust een e-mail naar info@agreon.be.

 De gelauwerden van de vorige edities zijn, in 2016:

 • Punch Powertrain met hoofdzetel in Sint-Truiden is ontwikkelaar en producent van automatische transmissiesystemen.
 • TE Connectivity produceert als multinational in Oostkamp diverse elektromechanische componenten voor de auto-industrie.
 • E.D.&A. uit Kalmthout produceert als familiale kmo custom-made elektronische besturingen voor machines en apparaten.
 • Biobakkerij De Trog uit Ieper produceert dagvers ambachtelijk brood.
 • JTEKT Torsen uit Strépy-Bracquegnies produceert slipdifferentiëlen voor wagens met vierwielaandrijving.
 • Van Hoecke is een familiale kmo gevestigd in Sint-Niklaas en produceert en verdeelt meubelbeslag.
 • Ontex uit Eeklo produceert matrascovers, babyluiers, maandverbanden,…

Awards 2015:

 • Dentsply Implants uit Hasselt behoort tot de absolute wereldtop in de markt voor tandimplantaten en hulpmiddelen voor gebitsreparatie.
 • Newtec ontwikkelt en produceert op de site in Erpe-Mere materiaal en technologie voor satellietcommunicatie.
 • Continental produceert in Mechelen ABS-systeemcomponenten en volledig afgewerkte remsystemen voor personenwagens.
 • Metaalbewerkingsbedrijf Provan met vestigingen in Genk en Bilzen verzorgt laswerken, plaat- en profielbewerking en assemblage.

Bron: eigen verslaggeving

terug naar overzicht