Nieuwsberichten

BioEcoSim wint tweede Ivan Tolpe prijs

10 februari 2017

 

Donderdagavond 9 februari reikte het Vlaamse Coördinatiecentrum (VCM) voor de tweede keer de Ivan Tolpe prijs uit in het Arteveldegebouw in Gent. Daarmee wil de organisatie een bijzonder innovatieve uitvinding om mest te verwerken belonen. Dit jaar ging de prijs naar dr. Jennifer Bilbao van het Fraunhofer instituut in Duitsland. 

"Het komt er op aan je reststroom te verwerken tot een volwaardig product, anders kan je het niet verkopen", vat dr. Bilbao een pijnpunt in de mestafzet samen. Haar procédé recupereert niet alleen kalium en stikstof uit de mest, maar ook het fosfaat. Dat kan door dat laatste met een zuurbehandeling van de dikke fractie naar de vloeibare te sluizen. 

De overblijvende dikke fractie, die nu heel weinig kalium, forfor en stiktof bevat, wordt gedroogd met oververhitte stoomm, wat tot 80% efficiënter is dan drogen aan de lucht, en bovendien eventuele pathogenen vernietigt. Het resultaat is een droge, propere fractie, rijk aan organisch materiaal om de bodem rijker te maken, en aparte, perfect te doseren en goed in de markt te zetten "natuurlijke kunstmeststoffen" voor kalium, fosfor en stikstof. 

Mestverwerking is een gebied waarin dezer dagen druk geïnnoveerd wordt. De concurrentie was dan ook niet mals. Ook het Nederlandse Nijhuis, het Nederlandse Kamplan en de samenwerkende universiteiten van Gent en Antwerpen leverden een interessant project aan. "Teleurgesteld? Nee! Het is erg interessant om elkaars concepten te leren kennen. Wat Jennifer doet was een echte eye opener voor me", klonk het oprecht bij één van de drie andere finalisten. 

terug naar overzicht