Nieuwsberichten

Maken robots aspergestekers straks overbodig?

24 april 2017

 

De Nederlandse machinebouwer Cerescon heeft een gerobotiseerde machine gebouwd die asperges kan steken, zo meldt de Volkskrant. De machine wordt dit seizoen uitgetest op drie plaatsen en zou op een areaal van 40 hectare 50 tot 75 arbeidskrachten overbodig kunnen maken. Daardoor zou de kostprijs van 500 à 600.000 euro op een drietal jaar terugverdiend zijn. De asperges worden gelokaliseerd door een sensor die de verschillen in vochtigheidsgraad van de bodem kan meten. 

Asperges steken is zwaar labeur. Maar net zoals dat in heel wat andere sectoren geldt, worden robots zodanig slim en gesofisticeerd, dat ook de aspergeoogst binnenkort misschien een klusje voor machines wordt. De Nederlandse machinebouwer Cerescon voert in samenwerking met onderzoekers van Waginingen Universiteit testen uit met een automatische aspergeoogstmachine. 

Meten van de lengte en vocht

De robot detecteert welke asperge de goede lengte heeft, snijdt de stengel af, schudt het zand af en herstelt het opgehoogde zandbed waarin telers de plant laten groeien. Bij een oogst met de machine zijn nog maar twee mensen nodig: iemand om de volle kistjes weg te zetten en iemand om de tractor die de automaat over het veld trekt te besturen. De grootste technische uitdaging was iets bedenken waardoor de machine kan 'zien' welke asperges oogstrijp zijn. Het apparaat doet dat door de lengte van de asperges te meten. 

Bij de handmatige oogst wordt de asperge gestoken zodra zijn kopje uit de grond steekt. Dan moet hij meteen ook snel worden geoogst, omdat het kopje anders verkleurt onder invloed van zonlicht. De robot is uitgerust met een sensor die verschillen in vocht kan meten. "Een asperge bestaat voor 90 procent uit water", zegt Chris de Visser, bedrijfsontwikkelaar aan Wageingen Universiteit. "Daarmee onderscheidt hij zicht van deomringende vochtige grond. De grond is altijd droger dan de asperges, ook als het heeft geregend."

De vochtsensor heeft daarnaast het voordeel dat hij de stengel niet hoeft aan te raken. Dat verkleint het risico dat de machine de asperge beschadigt. De robot trekt de sensor omhoog, zodra die een rijpe asperge op zijn pad vint. De Nederlandse aspergeteler Marc Vermeer is één van de telers die de robot uittest. "De machine kost 500 à 600.000 euro, maar omdat het manueel stekken van asperges zo arbeidsintensief is en ik daar zoveel extra personeel voor nodig heb, zou de investering op 3 à 4 jaar tijd zijn terugverdiend", aldus Vermeer. Volgend jaar wil Cerescon de eerste machines op projectbasis verkopen.

Bron: Vilt

 

terug naar overzicht