Nieuwsberichten

Grass killer bestrijdt onkruid met zuiver regenwater

26 april 2017

 

Op de werktuigendagen voor de fruitteelt op 13 en 14 mei staan heel wat vernufte hulpmiddelen tentoon voor een verantwoord gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De grootste volkstoeloop wordt echter verwacht voor de zogenaamde ‘grass killer’, een Italiaanse uitvinding om onkruid met zuiver regenwater te bestrijden. Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat?

De 'grass killer' van de Italiaanse fabrikant Caffini heeft zes spuitkoppen op een langs de stam van fruitbomen draaiende schotel. Deze richten waterstralen met een kracht van 1000 bar op de bodem. Onkruid en onkruidwortels worden letterlijk aan stukken gereten door de krachtige waterstralen, tot drie centimeter diep in de bodem. 

Op YouTube is een filmpje terug te vinden dat de werking van de Italiaanse machine verduidelijkt. De ‘grass killer’ werd ontwikkeld op vraag van een gerenommeerd Italiaans wijnhuis dat aanvoelde dat het gebruik van het totaalherbicide glyfosaat onder druk komt te staan.

 

 

Alternatief voor glyfosaat

“Twee van die machines worden in gans Europa gedemonstreerd en dit jaar doen we ook testen in eigen land”, vertelt Kris Franssens van het gespecialiseerde loonwerk- en verhuurbedrijf FB-service. Hij gaat de Caffini-machines in de fruitstreek verdelen en is haast zeker dat het een succes wordt. “Er zijn weinig andere sectoren waar de onkruidbestrijding zo eenvoudig mechanisch kan als in de fruitteelt, en met de grass killer kan het bijzonder efficiënt”, zegt Franssens. Hij houdt er rekening mee dat glyfosaat van de markt verdwijnt. Over een markttoelating na 2017 is nog altijd geen zekerheid, en met het schandaal rond de uitgelekte e-mails van Monsanto heeft de onkruidbestrijder de schijn tegen. De classificatie als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek blijft de actieve stof van Roundup achtervolgen.

Andere herbiciden zijn aanzienlijk duurder dan glyfosaat zodat mechanische onkruidbestrijding een hoge vlucht zou kunnen nemen als de fruitteelt voor het blok wordt gezet. Waar openbare besturen klagen dat onkruidbestrijding zonder herbiciden een stuk minder efficiënt is, zou dit in de fruitteelt dankzij de grass killer kunnen meevallen. In de Italiaanse wijngaarden, de bakermat van de machine, volstaan twee bewerkingen per jaar. Meer neerslag in eigen land betekent ook meer onkruid maar drie- tot viermaal herhalen van de behandeling lijkt niet onoverkomelijk als je weet dat een rijsnelheid van 3 à 4 kilometer per uur haalbaar is en het waterverbruik beperkt blijft tot 1 liter per 3 lopende meter zwarte strook onder de fruitbomen. Met een watertankinhoud van maximaal 2.000 liter kan het onkruid in een halve tot één hectare fruitboomgaard bestreden worden. “Vergelijk het qua watergebruik dus niet met een hogedrukreiniger”, zegt Franssen, “en die vergelijking gaat des te meer niet op omdat de grond mooi op zijn plaats gehouden wordt.”

Het prijskaartje

Een fruitteler die aanwezig is op de voorstelling van de Werktuigendagen toont meteen interesse, al wordt een mens wel even stil van het prijskaartje van 40.000 euro voor een enkelzijdig toestel. Voor grote fruittelers is dat volgens Franssens betaalbaar terwijl anderen op termijn de mogelijkheid zullen hebben om het toestel te huren of de hoge-druk-onkruidbestrijding in loonwerk te laten uitvoeren. Ook daarom gaat een fruitteler naar de Werktuigendagen: om uit te rekenen wat de terugverdientijd is van al die verleidelijke nieuwigheden. Voor machines maar bijvoorbeeld ook voor teeltbescherming geldt namelijk dat er ontzettend veel mogelijk is, dat het allemaal zijn prijskaartje heeft en een aantal zaken zich (snel) laten terugverdienen. De kunst voor een fruitteler is om over twee weken in Sint-Truiden uit te vissen welke investeringen dat zijn.

Klik hier voor praktische info over de Werktuigendagen.

Bron: Vilt

 

terug naar overzicht