Nieuwsberichten

Weerstation stuurt koeling aan

12 april 2017

 

Het bedrijf van Josse en Jan Peeters uit Huldenberg werd in 2014 bekend als eerste boerderij van de toekomst. In samenwerking met Bayer Cropscience werkte men een aantal hoogtechnologische en innoverende projecten uit rond biodiversiteit en duurzame landbouw. Anno 2017 hebben de broers niet stilgezeteten. De sturing van de koelcellen voor de aardappelen gebeurt sinds dit jaar via een weerstation, een primeur in België. 

Boerderij van de toekomst

Een goed geïsoleerde aardappelloods en elektriciteit uit zonnepanelen. Aan goede infrastructuur ontbreekt het Josse en Jan Peeters alvast niet. Om hun investering optimaal te laten renderen, geven ze nu een belangrijke beslissing uit handen. Met een slim weerstation zullen ze de aardappellloods zo efficiënt mogelijk koelen. 

Aardappelen kunnen energievreters zijn

Sinds 2000 telen de broers chipsaardappelen. Deze evolutie valt samen met de bouw van een nieuwe opslagloods. “We gebruiken een directe koeling”, licht Josse toe. “Concreet ligt er een dwarsventilatie via ondergrondse kanalen en een roostervloer. In de loods hebben we vier koelelementen. Als het nodig is, kunnen we de loods in twee opdelen en de sturing aanpassen. We kozen voor nieuwe ventilatoren die in aankoop iets meer gekost hebben, maar minder stroom verbruiken. De meerprijs hebben we dus op enkele jaren terugverdiend.” Om de rekening een beetje minder zwaar te maken, wilden Josse en Jan het gehele project – koeling, ventilatie en een nieuwe processor – indienen voor VLIF-steun. Dit kon via VLIF Innovatie. 

Weerstation stuurt koeling aan

VLIF Innovatie impliceert dat het project een innovatief aspect moet hebben. Dat zit hem in dit geval in de slimme aansturing van de koeling, dankzij een weerstation. Op het bedrijf van Josse en Jan liggen 108 zonnepanelen. Die leveren meer dan genoeg stroom voor de koeling van de loods. Het is zaak om de aansturing daarvan zo efficiënt mogelijk te laten verlopen en daar bewijst het weerstation zijn nut. “Het weerstation is verbonden met een module in de besturingskamer. Die module beslist onafhankelijk wat het beste is: onmiddellijk koelen met stroom van de zonnepanelen, nog wat wachten, stroom van het net gebruiken … Stel bijvoorbeeld dat het vandaag bewolkt is, maar dat er morgen een zonnige dag voorspeld wordt. Dan zou het kunnen dat de module beslist om vandaag niet te koelen, en morgen – wanneer de zonnepanelen dus meer stroom genereren – wel te koelen. De keuze is aan deze module, niet aan ons, als bedrijfsleiders. Voor ons is dit een nieuwe manier van werken. We zijn trouwens de eerste locatie in België waar dit systeem toegepast wordt voor aardappelen. In Nederland zijn er al meerdere aardappel- en uienbedrijven die deze slimme aansturing gebruiken.”


Lees het volledige artikel op de website van het innovatiesteunpunt. 


terug naar overzicht