Nieuwsberichten

High-tech sorteerder van BelOrta past in revival kers

26 juni 2017

 

Er beweegt wat in de kersenteelt, zoveel is duidelijk. De provincie Limburg geeft de professionalisering van de teelt een duw in de rug door onderzoek naar kersenoverkappingen te financieren. Ongeveer gelijktijdig maakt BelOrta bekend dat op de veiling een nieuwe en hoogtechnologische sorteerinstallatie voor kersen in gebruik is genomen. “Door de toename in ons kersenareaal met maar liefst 150 procent drong de nood zich op om de sorteercapaciteit uit te breiden”, klinkt het vanop de veilingsite in Borgloon. In zijn zoektocht naar de ideale kersensorteermachine kwam BelOrta uit bij een Australisch exemplaar dat per schip de oversteek maakte. Aan een snelheid van 4.200 kilo per uur sorteert de machine kersen op kleur, maat en kwaliteit.


Kersenoverkapping

Op zondag 9 juli is het ‘Dag van de Kers’, een fruitige manifestatie rond het domein van het kasteel van Rijkel te Borgloon. Die dag kan het publiek genieten van de kers in al haar facetten. Er worden een 100-tal oude en hedendaagse kersenvariëteiten tentoongesteld, allen afkomstig uit het Fructuarium van Rijkel. Dat is een hoogstamboomgaard die in de jaren ’80 aangelegd werd op initiatief van de provincie Limburg, als reactie op het verdwijnen van de hoogstam uit de fruitstreek.

In de aanloop naar Dag van de Kers wordt duidelijk dat niet alleen de consument maar ook de producent kersen herontdekt heeft. Er is het nieuws dat het Proefcentrum Fruitteelt met de financiële steun van de provincie Limburg onderzoek gaat doen naar kersenoverkappingen. Een overkapping is een financiële aderlating op het moment dat de investering moet gebeuren, maar betaalt zich in de jaren die daarop volgen snel terug. Kersen zijn zo gevoelig voor regen, hagel, nachtvorst, vogel- en insectenschade dat het haast onverantwoord is om ze onbeschermd bloot te stellen aan de buitenlucht.

 

Automatisch sorteren

Tijdens het persbezoek aan het demonstratieperceel uitgerust met verschillende types kersenoverkapping vestigde het Proefcentrum Fruitteelt de aandacht op nog een aantal andere technologische vernieuwingen in de kersenteelt. Automatisch sorteren is er daar één van, en laat BelOrta uitgerekend deze week bekendmaken dat het investeerde in een optische sorteerinstallatie voor kersen. De grootste Belgische tuinbouwveiling zocht en vond die installatie in Australië.

Drijvend op een laagje water ondergaan de kersen een aantal stappen: ze worden ontdaan van vuil, bladeren en kleine exemplaren en vervolgens gesorteerd op kleur, maat en kwaliteit. Zowel in- als uitwendige gebreken worden eruit gehaald. Zelfs kersen die aangetast zijn door insecten worden herkend en geëlimineerd door de machine. Uiteindelijk resulteert dit in een zeer homogeen en een kwalitatief hoogwaardig product. Wie de sorteerinstallatie graag in actie ziet, vindt een aantal filmpjes op de website van BelOrta.

“Door de toetreding van nieuwe leden-telers, afkomstig van ex-Veiling Haspengouw, is het kersenareaal van BelOrta uitgebreid”, zegt Kris Jans, bedrijfsleider op de site Borgloon van BelOrta. “Tegelijk zien we een stijging van het areaal kersenoverkappingen, op enkele jaren tijd zitten we aan 36,5 hectare. We ondersteunen deze bescherming tegen weer, wind en Aziatische fruitvlieg met Europese subsidies via de gemeenschappelijke marktordening.”

Behalve op vlak van sortering en overkapping is er in de kersenteelt ook op vlak van bewaarbaarheid een grote stap voorwaarts gezet. Dat is te danken aan ‘hydrocooling’, het verlagen van de temperatuur in de kers tot 0,5 °C en dat in 10 minuten tijd. Sinds 2014 beschikt BelOrta over een hydrocooling- en elektronische sorteerinstallatie voor kersen. Met een snelheid van zes ton kersen per uur brengt de hydocooler de temperatuur van de kers tot in de pit naar 0,5 graden.


Bron: Vilt


terug naar overzicht