Nieuwsberichten

Rotterdam krijgt de eerste drijvende boerderij

21 augustus 2017

In Rotterdam wordt de eerste openbare floating farm ter wereld gebouwd. De koeien op deze zuivelboerderij produceren melk, welke direct op het water wordt verwerkt tot allerlei zuivelproducten. Wereldwijd geldt het idee van de drijvende boerderij als diervriendelijk, economisch verantwoord en duurzaam alternatief voor traditionele landbouw. Rotterdam test met deze schaalbare en kopieerbare pilot de mogelijkheden in de praktijk.


Het concept is voortgekomen uit een bezoek aan New York tijdens de orkaan Sandy. Daar concludeerde initiatiefnemer Peter van Wingerden dat er maar voor twee dagen vers voedsel beschikbaar was in de winkels in de stad. Steden blijven steeds verder groeien en er is steeds minder landbouwgrond beschikbaar. Hier moet dus een oplossing voor komen, vond Peter. Daarom bedacht hij de Floating Farm. De drijvende krachten achter het project zijn Beladon, ontwikkelaar van duurzame drijvende projecten, Courage; een bedrijf dat met nieuwe innovaties melkveehouderijen betrekt in de markt en de maatschappij. Daarnaast doet 'Uit je eigen stad' mee aan het project.

Hoe gaat de floating farm eruit zien?

De boerderij wordt volledig zelfvoorzienend en is opgebouwd uit twee lagen. Op het dak komen zonnepanelen die de Floating Farm van stroom voorzien. De veertig koeien staan op een membraan vloer. Deze vloer scheidt de urine van de mest, wat de geur aanzienlijk vermindert. Onder de vloer zijn vier units geplaatst, die allemaal een verschillende functie hebben. De vloer van de koeien wordt met een mestrobot schoongemaakt en de mest wordt zo naar de mestunit vervoerd. In deze eerste unit wordt de mest geschikt gemaakt voor de stadslandbouw. In een andere unit wordt water gezuiverd om de koeien van drinkwater te voorzien. Ook is er een unit waar het voer voor de koeien wordt verbouwd. Phillips heeft speciale lampen geleverd, zodat de gewassen kunnen groeien.


floating-farm-2.jpg


In de vierde unit wordt de melk verwerkt. Er is gekozen voor volle melk en yoghurt. Floating Farm wil haar producten aan particulieren en restaurants gaan verkopen. Wel allemaal lokaal, om zo de vervoersbewegingen te minimaliseren.  

Meer info: floatingfarm.nl


terug naar overzicht