Nieuwsberichten

Laag warmteverbruik in serre mogelijk door terugwinning latente warmte

22 augustus 2017


Ontvochtigen van een kas door ventilatie kost voor een tomatenteelt al gauw 8-10 m3/m2.jaar aardgas om de ontstane warmteverliezen weer te compenseren. Uit de studie van Wageningen University & Research in opdracht van Kas als Energiebron, blijkt dat er verschillende methoden voorhanden zijn of nog ontwikkeld kunnen worden om daarop te besparen.

Bij het zoeken naar systemen om energie te besparen in de glastuinbouw of zelfs klimaat neutraal te kunnen telen kun je niet heen om de rol van vocht of waterdamp. Planten moeten verdampen en dat kost energie. Een groot deel van het jaar wordt de benodigde verdampingsenergie geleverd door de zon, maar toch hangt het energieverbruik in kassen samen met verdamping van water en afvoer van vocht. 

Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben op verzoek van Kas als Energiebron de mogelijkheden op een rij gezet. De systemen voor terugwinning kunnen op verschillende manieren worden ingedeeld: systemen die voor hun werking afhankelijk zijn van de buitencondities of het verschil in absoluut vocht binnen en buiten de kas en de systemen die onafhankelijk van het buitenklimaat functioneren. 

Vervolgens hebben de onderzoekers nog enkele nieuwe systemen bedacht, varianten op de bekendere bestaande systemen op basis van ontvochtiging met buitenlucht zoals luchtbehandelingskasten (LBK) met slurven of systemen die lucht van boven het scherm in de kaslucht brengen (o.a. Ventilation Jet en Airmix). 

De hoeveelheid ventilatie kan met 25% gereduceerd worden met Ventilationjets of met luchtbehandelingskasten met slurven. Uit de luchtstroom die naar buiten verdwijnt kan de voelbare warmte worden teruggewonnen en gebruikt om de binnenstromende buitenlucht op te warmen. De latente warmte, opgesloten in de waterdamp, kan worden teruggewonnen en opgeslagen in een waterbassin of een aquifer door deze te laten condenseren op een koud oppervlak. Daardoor kan deze energie worden ingezet om de kas te verwarmen via de buizen. Een veelbelovende techniek voor condensatie is de dauwpuntskoeling waarbij buitenlucht door bevochtiging extra koud wordt gemaakt en daarna langs de kaslucht wordt geleid. Dat systeem kan eenvoudig in een gevel worden ingebouwd. Een heel andere manier van ontvochtigen waarbij geen ventilatie nodig is, is het gebruik van de Next Generation techniek of door een zoutabsorber. De laatste biedt zelfs perspectieven op het gebruik van wind of zon als energiebron voor het ontvochtigen.

De in theorie best presterende systemen voor ontvochtiging zijn de systemen die die niet alle latente warmte terugwinnen, maar die de minste hulp energie vergen. Voorbeelden zijn een (nog niet bestaand) systeem met een dubbele gevel met metaal krullen of een al wel bestaande LBK met regain unit. Deze systemen zijn voor hun werking echter wel afhankelijk van de buitencondities. 

Zie voor meer informatie het rapport Vochtbeheersing in kassen en terugwinning latente warmte op de site van Kas als Energiebron.

bron: Kas als Energiebron


terug naar overzicht