Nieuwsberichten

Grootste groeimarkt voor robotica in de landbouw

14 augustus 2017

 

Robots en drones zullen in de landbouw, veeteelt en het natuurbeheer een steeds grotere rol gaan spelen. Met deze technologie is in de toekomst minder energie en grondstoffen vereist, kunnen onaantrekkelijke arbeidsomstandigheden worden vermeden en zijn opbrengsten hoger en van betere kwaliteit. 


Agro Food Robotics

Agro food robotics is een gezamenlijk initiatief van een aantal onderzoeksinstituten binnen Wageningen University & Research. Enerzijds biedt het bedrijven de technologie en kennis die nodig is om robotica in de agrarische sector verder te ontwikkelen. Anderzijds starten ze van een nood aan innovatie, welke kan leiden tot het gebruik van robots. Agro Food Robotics heeft een wereldwijd netwerk, bestaande uit universiteiten, kennisinstellingen en bedrijven.

“In de laatste twintig jaar is er steeds meer technologie geïntroduceerd in de agrovoedingswereld”; aldus Rick van de Zedde, Business developer bij Agro Food Robotics. Trendwatchers geven aan dat de nieuwe groeimarkt voor robotica, wereldwijd, in de agrovoeding komt te liggen. Bijvoorbeeld in de glastuinbouw wordt er enorm veel manueel werk gedaan. Dat kan overgenomen worden door robots, zoals bijvoorbeeld een plukrobot voor paprika’s. De uitdaging voor het inzetten van robots in de landbouw is dat we er te maken hebben met een enorme natuurlijke variatie. Daarenboven zijn de producten kwetsbaar. Een plukrobot voor paprika’s zal de vruchten moeten hanteren zonder ze te beschadigen. Innovaties zoals de plukrobot verhogen de efficiëntie, maar efficiëntie is niet altijd de drijfveer. Robots worden ook gebruikt om de impact van de landbouw op de omgeving te verminderen. Of ze verzamelen data op een nog niet eerder voorgekomen schaal, bvb. door het inzetten van drones.  

Heel wat inspirerende voorbeelden van Agro Food Robotics zijn te vinden op volgende website


terug naar overzicht