Nieuwsberichten

Innovatiefonds beloont vier innovaties.

25 september 2017

 

Het Innovatiefonds voor telers heeft de winnende innovaties van het voorjaar 2017 bekendgemaakt. Dit gebeurde tijdens de PotatoEurope 2017 in Emmeloord, Nederland. De aanmoedigingsprijzen gingen naar vier Nederlandse telers met innovatieve ideeën.


1. Plantgattoepassing bodemverbeteraar en nutriënten in boomkwekerij

Erik Jeucken stuurde een innovatie in gericht op de boomkwekerij. "Boomkwekerijteelten staan meerdere jaren op dezelfde plek op het perceel. Daarmee is een gezonde bodem van groot belang. Bodemverbetering vindt nu vaak na het planten plaats. We willen kijken op welke wijze en met welke producten de bodem verbeterd kan worden op gebied van bodemleven, organische stof en nutriënten, toegepast in het plantgat", aldus Erik Jeucken. 


2. Drukontlaster hydraulische koppelingen

Jan van den Oever bedacht een drukontlaster voor hydraulische koppelingen. "Bij machines die buiten in de zon staan komt door opwarming druk op de hydraulische leidingen. Dit is enkel te verhelpen door de koppeling op een hard voorwerp te stuiken waarbij olie vrijkomt en daarmee de druk verdwijnt. De olie komt op de grond, op de machine en in de kleding. Iedere agrariër, loonwerker en tuinder kent dit probleem. Mijn idee, de drukontlaster, lost dit probleem op en vangt de olie op zodat die niet in het milieu terechtkomt."


3. Biologische Nederlandse thee

Linda Cebrian-Rampen is betrokken bij het opzetten en ontwikkelen van de eerste Nederlandse theeplantage. "Er is veel vraag naar losse thee. Echter, dit product wordt nog steeds uit Azië of Afrika gehaald. Met het verbouwen van de theeplant Camellia Sinensis in Nederland ontwikkel je een geheel nieuwe tak binnen de Nederlandse land- en tuinbouw." Het publiek bracht ook de meeste stemmen uit op deze innovatie. Hiermee won Linda Cebrian-Rampen de publieksprijs van het Innovatiefonds voor telers. 


4. Terugdringen van herbiciden- en kunstmestgebruik

Sander Hendrikx wil onder de planten een laagje compost of koemest strooien dat vrij is van onkruidkiemen. Hierdoor heeft het onkruid minder kans om te ontkiemen en wordt het bodemleven gestimuleerd om dit organisch materiaal om te zetten in beschikbare elementen voor de plant. De verwachting is ook dat er minder beregend hoeft te gaan worden in droge periodes, omdat de grond onder de mulchlaag langer vochtig blijft. Inmiddels is er een compostwagen geheel op maat ontwikkeld en kunnen we dit jaar gaan proefdraaien."

 

Met het Innovatiefonds wil NAJK met de partners ABAB, Abemec, Agrico, Agrifirm Plant, BASF, Bayer Crop Science, Kwoot, OCI Agro en Syngenta, innovatie bij agrarische ondernemers in de akkerbouw en tuinbouw stimuleren. De volgende openstelling loopt tot 6 november 2017.

 

bron: NAJK
terug naar overzicht