Nieuwsberichten

Britten laten graanveld oogsten met robots

3 oktober 2017

 

De Britse Harper Adams University meldt trots dat ze met robots zomergraan teelden zonder dat er een mens aan te pas kwam. Het project kreeg de toepasselijke naam ‘Hands Free Hectare’, en dient vooral om van te leren. Mogelijk brengt de toekomst niet steeds grotere en zwaardere machines, maar een vloot kleinere en autonoom werkende tractoren en oogstmachines die onder toezicht staan van de landbouwer. Dat hoeft niet altijd handenvol geld te kosten, want hun ‘robots’ waren een 25 jaar oude maaidorser en een lichtgewicht Iseki tractor, beiden met elektronica en GPS-navigatie uitgerust.


Oogsten zonder handenarbeid
De Harper Adams University en de firma Precision Decisions oogstten een perceel zomergraan, dat met autonoom werkende voertuigen is gezaaid, behandeld met gewasbeschermingsmiddelen en nu dus geoogst. Het project is om meerdere redenen bijzonder. Eerst en vooral maakten de onderzoekers er een erezaak van dat geen mens een voet op het perceel zou zetten. Dat is gelukt, zelfs zonder van de modernste landbouwtechniek gebruik te maken. De machines die het werk op het veld opknapten, waren een 25 jaar oude Sampo maaidorser en een compacte Iseki tractor. Beiden werden uitgerust met moderne elektronica en GPS-navigatie.


Oude maaidorser omgebouwd
De keuze voor een bescheiden tractor en oogstmachine verklaart waarom de universiteit met amper 200.000 pond toekwam om het ‘’Hands Free Hectare’-project succesvol af te ronden. Volgens de onderzoekers was het ook een keuze met het oog op de toekomst want steeds bredere en zwaardere machines zijn moeilijk te rijmen met een goede bodemstructuur, en met precisielandbouw dat juist bedoeld is om elke vierkante meter van een gewas aangepaste zorg te geven. De oude maaidorser, die normaal gebruikt wordt voor de oogst van proefvelden, heeft een maaibek van amper twee meter. Hanteer je die breedte bij een moderne oogstmachine uitgerust met opbrengstmeting, dan kan je veel nauwkeurigere digitale oogstkaarten produceren.


Kleine, autonome landbouwmachines zijn de toekomst
De Britse techneuten zijn er dan ook van overtuigd dat landbouwmachines niet groter zullen blijven worden. In de toekomst zal een landbouwer niet zelf achter het stuur zitten van een mastodont van een tractor of oogstmachine, maar een vloot van kleinere en autonoom werkende landbouwvoertuigen managen. “Dat vraagt om jong talent dat interesse toont in landbouwmechanisatie om deze technologie te ontwikkelen. We hopen dat dit project jongeren inspireert en hen toont dat er in de landbouwsector een resem interessante en vernieuwende jobs zijn.”

 

Bron: www.vilt.be  / Boerenbusiness
Beeld: Harper Adams University

terug naar overzicht