Nieuwsberichten

Rijden tractoren binnenkort op zelfgemaakte brandstof?

6 oktober 2017

 

Op de Amerikaanse Farm Progress Show, zeg maar de Werktuigendagen uit Oudenaarde in het groot, heeft constructeur New Holland een nieuwe versie van zijn methaangastractor voorgesteld. Behalve de brandstof is ook het design erg vooruitstrevend zodat alle vakbladen die aandacht schenken aan landbouwmechanisatie er vol van staan. Zo schrijft De Loonwerker dat een tractor die rijdt op een zelf gemaakte brandstof een serieuze besparing kan betekenen voor boeren. “Schokkend is het nieuws van de methaangastractor niet (meer) omdat dit al de derde versie is, maar het blijft een interessant onderdeel van het grotere project dat New Holland voor ogen heeft om reststromen op een landbouwbedrijf te valoriseren en de kostprijs te verlagen”, licht hoofdredacteur Antoon Vanderstraeten op vraag van VILT toe. 


Concept tractor
Van New Holland zagen we eerder al prototypes van een waterstoftractor (2009) en een methaangastractor (2013). Van die laatste verscheen op de Farm Progress Show in de Verenigde Staten een doorontwikkelde versie. “De ‘Concept Tractor’ heeft, in tegenstelling tot het eerder voorgestelde model, geen tanks meer in de cabinestijlen. Een buizenstructuur doet nu dienst als brandstoftank. De tank is groot genoeg voor een hele dag werken. Door gebruik te maken van methaan is de motor stiller en worden er ook minder CO2 en andere schadelijke uitlaatgassen uitgestoten”, schrijft De Loonwerker. Volgens New Holland daalt de CO2-uitstoot tot vrijwel nul wanneer de tractor rijdt op biomethaan die geproduceerd wordt op het landbouwbedrijf.


Methaangastractor 3.0
De zescilinder motor levert 180 pk en 740 Nm: hetzelfde vermogen en koppel als zijn standaard op diesel werkende equivalent. Het meest interessante voor tractorgebruikers is dat een methaangastractor de brandstofkosten aanzienlijk kan verlagen. “Die maken al snel 30 procent uit van het totale kostenplaatje van een tractor”, vertelt Antoon Vanderstraeten, die als hoofdredacteur van De Loonwerker het mechanisatienieuws van dichtbij opvolgt. “Bij de eerste voorstelling van de methaangastractor stond iedereen versteld. Ondertussen is het al de derde versie die gepresenteerd wordt, maar het blijft interessant omdat New Holland verder denkt dan de tractor alleen en inzet op het valoriseren van reststromen en verlagen van de kosten op een boerderij.


Eigen tractorbrandstof produceren
Spreken we binnenkort over landbouw voor en na het tijdperk van de methaangastractor? Zo’n vaart zal het volgens Vanderstraeten niet lopen. “Veehouders met een biogasinstallatie hebben iets om naar uit te kijken, maar niet elke landbouwer heeft de mogelijkheid om op die manier zijn eigen tractorbrandstof te produceren. Wie het wel kan, zal tot 30 procent kunnen besparen op de tractorkosten. Rijden op mest en andere reststromen van het eigen landbouwbedrijf, betekent zoveel als iedere dag besparen op je kostprijs.”


Gewaagd design
Op de vraag of de fabrikant er goed aan doet om de tractor een heel gewaagd design mee te geven, antwoordt de marktwatcher: “Boeren staan zeker open voor een tractor die vorm gegeven wordt met strakke lijnen en over nuttige gadgets beschikt zoals camera’s en beeldprojectie die de traditionele spiegels vervangen. In het verleden zijn al vreemdere prototypes verschenen, en toch zie je elementen daaruit nadien opduiken in de standaardtractoren. De New Holland methaangastractor ziet er nog altijd uit als een trekker, anders dan de winnaars van de designwedstrijd die concurrent Valtra recent organiseerde. De winnende prototypes op tekening blonken vooral uit door een gewaagde vormgeving. De methaantrekker zie ik qua design wel aanslaan want ook in de auto-industrie is een agressiever design opnieuw mode.”

Op Youtube vind je een video van de New Holland Concept Tractor.

 

Bron: www.vilt.be  / De Loonwerker

terug naar overzicht