Nieuwsberichten

Innovatie Awards uitgereikt tijdens Potato Europe 2017.

15 september 2017

Uit een recordaantal van 26 ingediende innovaties werden op PotatoEurope 2017 in Emmeloord de winnende inzendingen bekendgemaakt. Het gaat om het kiemremmingsmiddel  1,4 Sight van BASF die de gouden award wegkaapte, de MagGrow van Gebr. Weststrate voor de zilveren award en Tolsma Grisnich die brons behaalde met de 5M Temperature Sensor.

Goud voor BASF met 1,5 Sight

De innovatieve kiemrustverlenger 1,4 Sight is een nieuwe manier van denken om kiemen op natuurlijke wijze onder controle te houden en is sinds de zomer van 2015 toegelaten in Nederland voor consumptieaardappelen. In de kiemremmer zit de actieve stof 1,4 dimethylnaphtalene. Het is een niet-geformuleerd product met tot 100 % puur actieve stof. Deze stof komt van nature voor in aardappelen en is daarin verantwoordelijk voor de kiemrust. Hiermee zijn aardappelen het gehele seizoen kiemvrij te bewaren. Het middel verlengt de natuurlijke kiemrust en de kwaliteit van de aardappel blijft op niveau. Dit vertaalt zich uiteindelijk in een betere schilkwaliteit, minder drukplekken en minder bewaarverlies. De mogelijkheid om bij hogere temperaturen tafelaardappelen te bewaren kan een besparing aan energiekosten opleveren.

Zilver voor Gebr. Weststrate met MagGrow

Het MagGrow gewasspruitsysteem bestaat uit een drietal verschillende, elkaar versterkende magneten, welke respectievelijk op de spuit en de spuitarmen gemonteerd worden. Het heeft geen bewegende delen en is gemakkelijk te installeren en te onderhouden. Alle onderdelen zijn getest tot een druk van 10 bar. Het systeem heeft geen stroomvoorziening nodig. Deze innovatieve techniek zorgt, vergeleken met conventionele systemen, voor een betere bedekking, hechting, effectievere bespuiting en een driftreductie van meer dan 80 procent. 

Het systeem kan gemonteerd worden op zowel bestaande als nieuwe veldspuiten. De grote voordelen van deze technologie zijn een verhoogde winstgevendheid, productiviteit en verbeterde prestaties ten opzichte van het milieu.

Brons voorTolsma Grisnich met 5M Kabelsensor

Tolsma Grisnich heeft een 5 meter lange temperatuursensorkabel ontwikkeld die door de hele aardappelhoop heen op verschillende hoogtes de producttemperatuur meet. Het doel van deze innovatieve productvoeler is om temperatuurverschillen nauwkeuriger te meten en op te volgen. Hierdoor is de producttemperatuur tijdens het bewaarseizoen veel beter in de hand te houden, zeker in samenwerking met de klimaatcomputer. Uiteindelijke is hiermee een kwalitatief beter eindproduct af te leveren met minder bewaarverliezen. De 5M kabelsensor draagt tevens bij aan een lager energieverbruik doordat kachels en ventilatoren minder draaiuren maken. De  kabel is tijdens het inschuren van de aardappelen gemakkelijk uit te rollen.

Bron: potatoeurope.nl

terug naar overzicht