Nieuwsberichten

Intelligent groendak tegen klimaatverandering

9 november 2017

De KU Leuven en het Franse bedrijf vegetal i.D. installeren het eerste intelligent groendak in België. Afhankelijk van de weersvoorspelling wordt regenwater in het dak opgeslagen of afgevoerd naar de riolering. Door die gecontroleerde afvoer kan wateroverlast voorkomen worden bij intense regenbuien. De opzet van het project, ondersteund door beweging.net en de stad Antwerpen, is om steden weerbaarder te maken tegen klimaatverandering.

 

Regenwater opslaan

Op het dak van het Antwerpse kantoor van beweging.net installeert het Franse bedrijf vegetal i.D. een slim groendak. “Het dak heeft een regelbare uitstroom naar de riolering”, aldus Jean-Christophe Grimard van vegetal i.D. “Daardoor wordt het water in droge periodes langer vastgehouden. Als er daarentegen een hevige bui op komst is, dan wordt er ruimte vrij gemaakt om het regenwater op te slaan. Zo verkleint de kans op overstromingen. Daarnaast blijft het dak met deze techniek langer groen, en het opgeslagen water koelt de omgeving af.”

 

Intensief monitoren

Bedoeling is dat de afdeling Hydraulica van de KU Leuven onderzoek gaat uitvoeren op het groendak. “De komende maanden gaan we het dak intensief monitoren”, zegt onderzoeker Vincent Wolfs. “Door de sensoren kunnen we het volume van de neerslag, de uitstroom en de opname door de planten in realtime meten. Wat is het effect op overstromingen wanneer een stad sterk zou inzetten op dit soort intelligente groendaken? Hoe kunnen we deze daken optimaal aansturen? Over al die dingen gaan we ons buigen.”

 

Horizon 2020-programma

Het onderzoek kadert in het Brigaid-project, onderdeel van het Horizon 2020-programma van de Europese Unie. Daarin staan innovaties rond klimaatadaptatie centraal. “Projecten zoals dit intelligent groendak zijn cruciaal om ons weerbaar te maken tegen klimaatverandering. We moeten ons voorbereiden op langere drogere periodes en meer stedelijke overstromingen door hevige zomeronweders.”

 

In hartje Antwerpen

In de zoektocht naar een geschikte locatie voor het intelligent groendak lanceerde het Antwerpse Stadslab 2050 een oproep in Sint-Andries, in het centrum van de stad. Uiteindelijk viel de keuze op de thuishaven van beweging.net. “We vragen het beleid om werk te maken van duurzame stadsontwikkeling, maar we moeten ook zelf de handen uit de mouwen durven te steken”, zegt Maarten Pacquée van beweging.net Antwerpen. “Door ruimte te bieden aan dit intelligent groendak dragen we bij aan de ontwikkeling en verspreiding van nieuwe ideeën die de levenskwaliteit in onze stad verbeteren.”

 

Bron: www.vilt.be 

terug naar overzicht