Nieuwsberichten

Radioactief water zuiveren met bierafval

7 mei 2018

Graanresten die overblijven na het bierbrouwen kun je gebruiken om zware metalen en zelfs radioactieve stoffen uit (zee)water te filteren. Sara Vanderheyden van de Universiteit van Hasselt heeft een verbeterde versie van actieve kool ontwikkeld op basis van bierafval. De onderzoekster is erin geslaagd om van een restproduct een zeer waardevol product te maken. Uit 100 kilo graanafval kan ze ongeveer 2.000 liter water zuiveren. 

Verbeterde actieve kool

België heeft jaarlijks 270.000 ton graanafval. De zogenaamde draf wordt voornamelijk verwerkt in veevoeder. Onderzoekster Sara Vanderheyden vond een duurzamere oplossing. Als je brouwerijresten verhit in een zuurstofarme omgeving, krijg je een verkoold goedje. Als je het nog meer verhit en er stoom aan toevoegt, krijg je actieve kool. Actieve kool wordt nu al gebruikt om milieuvervuilende producten uit water of gas te absorberen. Door er extra chemische verbindingen op te binden, ontdekte Sara dat deze verbeterde versie zelfs toxische radionucliden kan adsorberen.

Dit wil zeggen dat de verbeterde actieve kool zelfs het radioactieve cesium uit zeewater kan halen. Neem het voorbeeld van de kernramp van Fukushima. Het zeewater wordt gebruikt als koelwater, en wordt al snel radioactief. De verbeterde actieve koolstof kan hier ingezet worden om selectief het radioactieve cesium grotendeels te verwijderen.
De volgende stap is om het proces in de praktijk te brengen.

Bron: www.vilt.be

 

terug naar overzicht