Nieuwsberichten

IDEA-project ziet toekomst in algen als grondstof

30 april 2018

Algen groeien snel op een kleine benodigde landoppervlakte. Ze hebben potentieel als (hernieuwbare) grondstof, maar de teelt, productie, verwerking, stockage en commercialisering staan nog niet op punt. Onderzoekers en ondernemers uit België, Nederland, Frankrijk slaan de handen in elkaar en willen met het Interreg-project IDEA voor een doorbraak zorgen.

Bedoeling is te kijken hoe algen het hele jaar door gekweekt en geoogst kunnen worden op een ecologisch rendabele manier, hoe algen vervoerd en bewaard kunnen worden en hoe ze geraffineerd kunnen worden, zodat er een bruikbaar product uitkomt. Vervolgens willen men die algen gebruiken als grondstof voor cosmetica, maar bijvoorbeeld ook als additief voor veevoeders. Algen bevatten veel proteïnen en actieve stoffen die het antibioticagebruik verminderen.

Algenteelt is perfect mogelijk in gesloten systemen zoals in leegstaande serres, maar er wordt ook gezocht naar alternatieven buiten de serre. Het project onderzoekt ook hoe water kan hergebruikt worden om de teelt ecologisch en economisch rendabeler te maken. Daarnaast kijkt men naar de mogelijkheden voor het bewaren en vervoeren van algen en wordt er gekeken naar de bioraffinage van de algen.

 

Meer info: IDEA

Bron: www.vilt.be

 

terug naar overzicht