Nieuwsberichten

Witziekte bij aardbeien bestrijden met UV-licht

4 mei 2018

Het Interreg-project ‘UV-robot’ wil UV-licht inzetten om witziekte bij aardbeien te bestrijden. Uit testresultaten blijkt dat UV-licht een goed alternatief is voor chemische en biologische producten. Een zelfrijdende UV-robot zal de aardbeien van Proefcentrum Hoogstraten belichten. Na een proefperiode kunnen ze hun ervaringen met tuinbouwers delen.

Dodelijke UV-C straling voor schimmels

Witziekte is de meest voorkomende bladziekte bij aardbeien. De schimmel die de ziekte veroorzaakt kan momenteel enkel met chemische en biologische middelen vernietigd worden. Dit is zeer arbeidsintensief en laat residu’s achter op de aardbeien. In het Proefcentrum Hoogstraten onderzoeken wetenschappers de mogelijkheid om de schimmel te bestrijden met UV-licht. Een zelfrijdende robot, ontwikkeld door Octinion, manoeuvreert door aardbeiplanten. De UV-C lampen die erop gemonteerd zijn, belichten de plantjes op de route.

Ook voor andere gewassen?

In de natuur komt UV-C straling niet voor want de dodelijke straling wordt volledig tegengehouden door de atmosfeer. In Hoogstraten weten ze uit vorig onderzoek dat de straling witziekte kan voorkomen. Nu willen ze de toepassing optimaliseren zodat de techniek ook in de praktijk toegepast kan worden. Welke dosis UV-C straling is het meest effectief en hoe vaak moeten de planten belicht worden? Naast een antwoord op deze vragen willen ze ook nagaan of ze met deze techniek nog andere gewassen kunnen beschermen.


Meer info: www.vilt.be

terug naar overzicht