Nieuwsberichten

Onkruid bestrijden met elektriciteit

13 juni 2018

Chemische middelen verliezen aan populariteit. Er wordt volop gezocht naar niet-chemische alternatieven zoals elektrofysisch wieden. Zasso hoopt volgend jaar een machine op de markt te brengen die met stroom onkruid tot en met de wortel aanpakt.

Electroherb van Zasso is een nieuwe machine voor elektrofysisch wieden die ontworpen is voor diverse toepassingen in landbouw, bosbouw, plantages en wieden in de stad.

De huidige alternatieven van glyfosaat kunnen vooral de bovengrondse delen van het onkruid aanpakken. Dit zijn vooral de thermische en mechanische methoden.

Beschadiging van vaatbundels en chlorofyl
De Electroherb stuurt een gelijkstroom van hoogspanningselektriciteit of een hoogfrequente wisselstroom door de bladeren van de onkruidplanten naar de steel en de wortels. Het vernietigt de planten door hun groene bladpigment te vernietigen. De stroom beschadigt de vaatbundels, die instaan voor water- en voedselvoorziening

Bij warm weer treedt er sneller verwelking en vergeling op. Bij temperaturen boven 25 °C is de verwelking binnen enkele minuten zichtbaar. Blijft het koel en vochtig, dan is dat enkele uren of enkele dagen later.
De elektrische applicators zijn ontworpen voor specifieke teelten en werkbreedtes, zodat ze enkel de onkruiden raken en niet de gewassen.

Meer info: http://www.landbouwleven.be/3121/article/2018-06-05/nieuwe-machine-gaat-onkruid-te-lijf-met-elektriciteit

Bron: www.landbouwleven.be

terug naar overzicht