Nieuwsberichten

Tomatenstress meten met draadloze sensoren

6 augustus 2018

Nergens ter wereld worden zoveel tomaten gekweekt als in Vlaanderen en Nederland. We zijn koploper in glastuinbouw met hoogtechnologische en extreem efficiënte serres. Maar het kan altijd beter, daarom investeert Europa 1,7 miljoen euro in het GROW! -project. Op dit moment worden in Hoogstraten proefserres uitgerust met draadloze sensornetwerken om stress bij tomaten te meten.

GROW! bundelt de knowhow van Vlaanderen en Nederland om glastuinbouw efficiënter en innovatiever te maken. Kennisinstituten, hogescholen en universiteiten werken samen met partners uit de glastuinbouwsector om hightech serres te bouwen en te optimaliseren.

Stress meten en voorkomen
In Hoogstraten loopt een proef met draadloze sensoren die tomatenstress meten. Met de juiste sensoren, kunnen ziekten in de kiem gesmoord worden en kan abiotische stress gemeten en voorkomen worden. De bedoeling is om de stress bij de groente te meten, onder meer door te registreren welke voedingsstoffen de plant opneemt.

Ook sla en witloof hebben stress
De sensoren worden in de toekomst ook op sla en witloof uitgetest, ook in de zogenaamde verticale glastuinbouw. Op die manier willen wetenschappers de opbrengst en de kwaliteit van glastuinbouw verbeteren. De sensoren kunnen worden ingezet voor conventionele én biologische teelten. Het project loopt nog tot 2020.

Meer info over GROW! vind je hier.
Bron: www.vilt.be

 

terug naar overzicht