Nieuwsberichten

Plukrobot voor paprikateelt

17 september 2018

Het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver heeft een wereldprimeur. Voortaan kunnen paprika’s geplukt worden door een robotarm. De glastuinbouwsector heeft veel mensenhanden nodig om paprika’s en andere vruchten te plukken en dat zorgt voor een hoge arbeidskost. De SWEEPER-robot kan hiervoor een oplossing bieden.


Opportuniteiten en uitdagingen
In Europa wordt jaarlijks 1,3 miljoen ton paprika geproduceerd. Met de SWEEPER-robot is men erin geslaagd een robot te ontwikkelen die kan oogsten aan dezelfde kwaliteit en met evenveel zorg voor de plant als bij een manuele oogst. SWEEPER is de naam van het partnerschap tussen onderzoekers en bedrijfsleven (paprikateler De Tuindershoek en toeleverancier Bogaerts Greenhouse Logistics).

De ruimte tussen de plantenrijen van paprika’s is krap, ze kunnen verscholen zitten achter een stengel of blad en vaak hangen de vruchten in clusters dicht bij elkaar. Om dit laatste te vergemakkelijken, heeft het projectteam variëteiten geselecteerd die zich in die zin beter lenen voor mechanische oogst.


Zo werkt de robot
Een camera in de robotarm scant een vrucht en gaat op basis van kleur- en dieptedetectie afleiden of de vrucht al dan niet rijp is om te oogsten. Als dat het geval is, snijdt het de vrucht af, net boven de paprika. Een opvangmechanisme vangt de vrucht op. De hoofdstengel en bladeren van de plant worden gedetecteerd en ontweken via ‘obstacle detection’-technologie.

>>Bekijk in dit filmpje de robot in werking


Klaar voor commercialisatie?
Er is zeker een toekomst voor de robot, maar het consortium moet eerst nog verder sleutelen aan enkele bottle necks. De machine heeft gemiddeld 24 seconden nodig om een vrucht te oogsten, dit zou sneller moeten. Ook het oogstpercentage kan hoger. Momenteel worden iets meer dan 60% van de vruchten geoogst.

Naar verwachting zal het resultaat binnen enkele jaren leiden tot een marktintroductie van de robot. Heel wat technologieën en tools van deze robot kunnen in principe hergebruikt worden voor soortgelijke toepassingen bij andere gewassen.

Bronnen: www.vilt.be en www.farmcafé.be

 


terug naar overzicht